Työttömyyskassa Pro alkaa periä jäsenmaksua tammikuussa | Ammattiliitto Pro
Valikko
  • Muut Pron verkkopalvelut
Pro+

Työttömyyskassa Pro alkaa periä jäsenmaksua tammikuussa

11.12.2015 klo 14:39
|

Työttömälle muutos näkyy niin, että työttömyysetuudesta käteen jäävä osuus on 12,5 euroa pienempi kuin vuonna 2015. Muutoksen syy on vuodesta 2008 jatkunut korkea työttömyys.

Pro Uutiset

Työttömyyskassa Pro ottaa käyttöön jäsenmaksun 1.1.2016 alkaen. Työttömyyskassa Pron jäsenmaksu peritään etuuksien maksatuksen yhteydessä. Työttömälle muutos näkyy niin, että työttömyysetuudesta käteen jäävä osuus on 12,5 euroa pienempi kuin vuonna 2015.

Vuonna 2016 on jäsenmaksu 12,5 euroa kuukaudessa. Jäsenmaksu yhdeltä maksettavalta etuuspäivältä on 0,54 euroa.

Jäsenmaksua vain työttömyyspäiviltä

Jäsenmaksu peritään ainoastaan niiltä päiviltä, joilta etuutta maksetaan, joten esimerkiksi omavastuuajalta ei peritä jäsenmaksua.

– Työttömyyskassa Prossa valittiin kevyin vaihtoehto. Jäsenmaksua peritään vain niiltä päiviltä, joilta työttömyyspäivärahaa maksetaan, eikä esimerkiksi sairaspäiviltä tai kuntoutustukiajalta, kertoo johtaja Mervi Ruokola Työttömyyskassa Prosta.

Jäsen on vapautettu jäsenmaksun maksamisesta sen kalenterikuukauden ajalta, jolta hän koko aikana ei saa palkkaa eikä kassan maksamaa veronalaista etuutta. Jäsenmaksua ei siis tarvitse maksaa esimerkiksi Kelan maksamilta sairauspäiviltä, työmarkkinatuesta tai peruspäivärahasta.

Jäsenmaksupohjaa laajennetaan, koska työttömyyskassan etuusmenot ovat lisääntyneet merkittävästi pitkään jatkuneen korkean työttömyysasteen seurauksena.

Työttömyyskassa Pron varsinainen kokous päätti jäsenmaksupohjan laajentamisesta 25.4.2015.

Joka kymmenes prolainen on vailla työtä

Jäsenmaksupohjan laajennuksen syy on syvenevä työttömyys. Kun yhä useampi on työttömänä, työttömyyskassan etuusmenot ovat kasvaneet merkittävästi.

Työttömyyskassa Pron menot ovat nousseet lähes 14 prosenttia vuodesta 2013 vuoteen 2014.

Työttömän saamat etuudet ovat myös hiukan parantuneet. Työttömyyspäivärahan taso on noussut vuodesta 2010 alkaen. Myös lomakorvauksen jaksotus jäänyt pois ja omavastuuaika on lyhentynyt. Joidenkin koulutusten ajalta saa nykyisin korkeampaa päivärahaa kuin aiemmin.

– Nämä ovat hyviä muutoksia työttömän kannalta, johtaja Ruokola huomauttaa.

Suomessa on 27 palkansaajien työttömyyskassaa. Niistä valtaosa perii jo nyt työttömyysetuuksista jäsenmaksua. Lääkäriliitto, Metalliliitto, Paperiliitto ja Pro eivät tähän asti ole perineet maksua.

Joulukuussa 2014 Työttömyyskassa Pron jäsenistä oli työttömänä 9,8 prosenttia. Maaliskuun 2015 lopussa työttömiä oli 10,2 prosenttia Pron jäsenistä.

Pron kassasta päivärahapäätös seitsemässä arkipäivässä

Työttömyyskassa Pron käsittelyajat uudelle työttömyyshakemukselle on keskimäärin seitsemän arkipäivää, kun kassoilla keskimäärin aika on 11,4 päivää. Tämä selviää Finanssivalvonnan käsittelyaikatilastoista.

Työttömyyskassa Pro on suurista kassoista nopein.

– Olemme kehittäneet palvelua, jotta jäsenen olisi helppo hakea työttömyyspäivärahaa, seurata oman hakemuksen käsittelyä ja löytää työttömyyteen liittyvää tietoa, kertoo johtaja Mervi Ruokola Työttömyyskassa Prosta.