Yhdistysten uusi jäsenmaksupalautusmalli siirtyy vuodella | Ammattiliitto Pro

Yhdistysten uusi jäsenmaksupalautusmalli siirtyy vuodella

9.11.2018 klo 10:45

Pron yhdistykset saavat vuosina 2019–2020 jäsenmaksuista 8 prosenttia palautusta toimintaansa varten. Uusi jäsenmaksupalautusmalli siirtyy vuodella eteenpäin, päätti edustajisto syyskokouksessaan.

Ammattiliitto Pron edustajisto päätti tänään varsinaisessa syyskokouksessaan siirtää uuden portaittaisen jäsenmaksupalautusmallin käyttöönoton vuodella eteenpäin. Pron 227 yhdistystä saa nykyisin jäsenmaksuista 8 prosenttia palautusta liitolta omaa toimintaansa varten.

Tänä vuonna mallia on kokeiltu yhdistysten kanssa, mutta kesällä Proplussan käyttökatkos viivästytti toimintaraporttien, vuosikokousten asiakirjojen ja toimihenkilöilmoitusten palauttamista liittoon.

– Meillä ei ollut mahdollisuutta tarkistaa raportteja ajoissa eikä yhdistyksille ole annettu vielä palautetta vuoden 2017 toiminnasta, jotta yhdistykset olisivat voineet kehittää toimintaansa jäsenmaksupalautusmallin mukaisesti, järjestöasiantuntija Juha Kähärä Ammattiliitto Prosta kertoo.

Seuraavana kahtena vuonna yhdistykset saavat 8 prosentin palautuksen

Uutta toimintamallia siirretään nyt vuodella eteenpäin, jotta uudistus voidaan toteuttaa suunnitelmien mukaan. Yhdistykset saavat uudet ohjeet keväällä 2019, jolloin mallin kokeilu päästään toteuttamaan.

– Vuoden jatkoaika tarkoittaa, että kaikki yhdistykset saavat 8 prosentin jäsenmaksupalautuksen vuosina 2019 ja 2020. Ensi vuoden toiminta arvioidaan vuonna 2020 ja arvion pohjalta maksetaan vuoden 2021 jäsenmaksupalautus porrasmallin mukaisesti, Kähärä jatkaa.

Pardian yhdistykset mukaan jäsenmaksupalautusmalliin vuonna 2020

Ammattiliitto Pro ja palkansaajajärjestö Pardia suunnittelevat yhdistymistä vuoden 2019 alussa. Pardian yhdistykset hakevat Pron jäsenyyttä marraskuun aikana.

– Uudet yhdistykset ovat mukana jäsenmaksupalautusmallissa vuonna 2020 kuten muutkin Pron yhdistykset. Tämä tarkoittaa, että myös heidän osaltaan ensimmäinen porrastetun mallin mukainen jäsenmaksupalautus on vuonna 2021, Kähärä kertoo.

Jäsenmaksupalautusportaita on kolme

Tulevaisuudessa jäsenmaksupalautus maksetaan yhdistyksille toiminnan ja aktiivisuuden mukaan. Jäsenmaksupalautusta voi saada kahdeksan, viisi tai nolla prosenttia.

Yhdistys saa tulevaisuudessa kahdeksan prosentin jäsenmaksupalautuksen, kriteerit täyttyvät:

– Yhdistys toimittaa vuosikokouksen tai edustajiston asiakirjat sekä toimihenkilöilmoituksen liittoon. Paikallisyhdistysten määräpäivä on 30. huhtikuuta ja valtakunnallisten yhdistysten 15. kesäkuuta.

– Yhdistyksen jäsentoiminnan osuus on suurempi kuin 50 % vuoden kokonaiskuluista.

– Yhdistys on toteuttanut liiton hallituksen edellisenä vuonna määrittelemiä strategisia tavoitteita, jotka hallitus tiedottaa yhdistyksille viimeistään elokuussa.

Jos strategiset tavoitteet jäävät toteuttamatta, yhdistys on oikeutettu viiden prosentin jäsenmaksupalautukseen.

Yhdistyksen jäsenmaksupalautus jää nollaan, jos yhdistys ei toimita vuosikokouksen tai edustajiston asiakirjoja eikä toimihenkilöilmoitusta liittoon viimeistään 30. huhtikuuta tai 15. kesäkuuta.