Eläkepalkan harkinnanvarainen tarkistus historiaan | Ammattiliitto Pro
Valikko
  • Muut Pron verkkopalvelut
Pro+

Eläkepalkan harkinnanvarainen tarkistus historiaan

7.12.2011 klo 10:20
|

Työttömyys, sairaus tai lomautus saattavat syödä eläkkeen pohjana olevaa palkkaa. Kannattaa selvittää ennen vuoden loppua, missä nyt mennään.

 

 

 

- - rahat_netti.jpg

Pyynnön eläkepalkantarkistuksesta on oltava eläkelaitoksessa viimeistään 31. joulukuuta.
Kuva: Shutterstock

Pro Uutiset/Jaana Pohja

Eläkkeelle lähtevän kannattaa nyt olla erityisen tarkkana, jos ennen vuotta 2005 alkaneessa työsuhteessa tienattu palkka on jonain vuonna jäänyt poikkeuksellisen pieneksi.

Hereillä on syytä olla siksi, että niin sanottu eläkepalkan harkinnanvarainen tarkistaminen jää historiaan tämän vuoden lopussa.

Sosiaalipoliittinen asiantuntija Pauliina Juntunen Prosta muistuttaa, että eläkepalkan tarkistusta on syytä pyytää, jos kohdalle on osunut esimerkiksi pidempi palkaton sairausjakso, muu poissaolo, työttömyyttä tai lomautuksia.

– Ne saattavat vaikuttaa eläkepalkan määrään eli tuloihin, joista työeläkelaitos laskee eläkkeen suuruuden.

Tänä vuonna eläkettä hakevat voivat pyytää eläkepalkkansa harkinnanvaraista tarkistusta eläkehakemuksen yhteydessä. Jos eläköityminen ei toistaiseksi ole ajankohtainen asia, tarkistusta haetaan erillisellä lomakkeella työsuhteen vakuuttaneelta työeläkelaitokselta.

Kummassakin tapauksessa hakemuksen pitää olla perillä viimeistään tämän vuoden joulukuun viimeisenä päivänä. Tarkempia tietoja harkinnanvaraisesta eläkepalkan tarkistuksesta voi kysyä omasta eläkelaitoksesta tai työeläketurvan yhteisestä verkkopalvelusta www.tyoelake.fi.