Hallitus myi Nesteen osake-enemmistön | Ammattiliitto Pro
Valikko
  • Muut Pron verkkopalvelut
Pro+

Hallitus myi Nesteen osake-enemmistön

26.6.2018 klo 15:33
|

Hallitus on myynyt osake-enemmistön Nesteestä. Nesteen henkilöstöryhmien edustajat kritisoivat myyntipäätöstä. Pron puheenjohtaja Jorma Malisen mielestä osakkeiden myynti on lyhytnäköistä omistajapolitiikkaa.

Nesteen osakkeiden myynnin jälkeen valtion omistus Nesteestä on 44,7 prosenttia. Ennen myyntipäätöstä valtion omistus Nesteestä oli 49,7 prosenttia. Valtion omistusosuus laski alle 50 prosentin viime vuonna, kun maan hallitus lahjoitti Itsenäisyyden juhlavuoden lastensäätiölle Nesteen osakkeita 50 miljoonan euron arvosta.

Valtion omistajaohjauksesta vastaava ministeri Mika Lintilä perusteli Valtioneuvoston tiedotteessa myyntipäätöstä sillä, että myynnin jälkeinen omistusosuus riittää turvaamaan omistukseen liittyvän strategisen intressin.

Nesteen henkilöstöryhmien edustajat kritisoivat kirjeessään maan hallitusta osake-enemmistön myynnistä. Henkilöstöryhmien edustajat eivät ymmärrä hallituksen halua vähentää omistusta yhtiöstä, joka on ollut jatkuvasti hyvä osingonmaksaja, ja joka pyrkii kehittämään ratkaisuja uusiutuvien energialähteiden käyttöönottamiseksi. Henkilöstöryhmien edustajien mielestä Nesteellä olisi vielä kymmeniä vuosia merkittävä rooli Suomen huoltovarmuuden kannalta.

Henkilöstöryhmien edustajat kritisoivat kirjeessään hallituksen omistajapolitiikkaa myös siitä, että toisin kuin alun perin oli ilmoitettu, ei Nesteen myytäviä osakkeita siirretty Valtion kehitysyhtiö VAKE:n hallintaan, vaan osakkeet myytiin suoraan ohi VAKE:n. Näin myynnistä saatavat varat eivät mene henkilöstöryhmien edustajien mukaan Suomen valtion kannalta merkittävien, kilpailukykyä pitkällä tähtäimellä parantavien hankkeiden rahoitukseen, vaan hallituksen vaalibudjettiin.

Ammattiliitto Pron puheenjohtaja Jorma Malinen yhtyy henkilöstöryhmien edustajien huoleen harjoitetusta omistajapolitiikasta.

– Pelkästään Nesteen osake-enemmistöstä luopuminen osoittaa lyhytnäköisyyttä valtion omistajapolitiikassa. Tämän lisäksi se, että myyntivoitot eivät mene VAKE:n käyttöön elinkeinorakenteen uudistamiseen ja kehittämiseen, on hyvin valitettavaa, Malinen toteaa.

– Samaan aikaan kun ympäröivä maailma muuttuu epävakaammaksi, tehdään Suomessa omistajapolitiikkaa, jossa myydään veronmaksajien rahoilla synnytetyt valtionyhtiöt nopeiden voittojen himossa. Valtion omistajapolitiikan keskiössä pitäisi ehdottomastai olla huoltovarmuuden ylläpitäminen ja yhtiöiden kehittäminen, ei lypsylehmien lihoiksi lyöminen, Malinen jatkaa.

– Suomi tarvitsee pitkäjänteistä ja vastuullista omistajapolitiikkaa, ei pikavoittojen jahtaamista. Luulisi, että edellisen hallituksen Caruna-fiaskosta olisi jotain opittu, mutta näin ei mitä ilmeisimmin ole, Malinen päättää.

Lue Nesteen henkilöstöryhmien edustajien kirje tästä