Joko sait arvion eläkkeestäsi? | Ammattiliitto Pro

Vastuu oikeista eläketiedoista on lopulta itsellä, jos työnantajalta ovat jääneet asiat hoitamatta.
Kuva: Shutterstock

Pro Uutiset/Jaana Pohja

Työeläkelaitokset ja Eläketurvakeskus postittavat vuosittain otteen työeläkkeen kertymisestä jokaiselle 18–67-vuotiaalle Suomessa asuvalle yksityisillä aloilla työskentelevälle palkansaajalle tai yrittäjälle.

Osa otteista on lähetetty jo keväällä ja alkukesästä. Valtaosa postitetaan kuitenkin syksyllä, niin että kaikki kirjeet ovat perillä viimeistään lokakuussa.

Työeläkeotteesta voit varmistaa, että yksityisellä työnantajalla tehty työ on vakuutettu ja siitä kertyy eläkettä.

Tiedottaja Taina Hedman Eläketurvakeskuksesta muistuttaa, että mahdolliset virheet tai puutteet otteessa on syytä korjata pikaisesti.

– Vastuu tietojen oikeellisuudesta on lopulta itsellä, jos työnantajalta ovat jääneet asiat hoitamatta. Korjaamalla varmistetaan, että jokainen ehdot täyttävä työ lasketaan eläkkeeseen. Pienistä puroista ne joetkin kasvavat.

Yksityiset ja julkiset työt yhdessä ensi vuonna

Ensi vuonna työssä olevia kansalaisia hemmotellaan poikkeuksellisen laajalla työeläkeotteella, kun paperista voi tarkistaa samalla kertaa sekä yksityisten että julkisten alojen töiden kerryttämät eläkkeet.

Paperiversio toimitetaan palkansaajille tässä laajuudessa kuitenkin vain vuonna 2012. Netissä palvelu jatkuu silti ensi vuoden jälkeen.

Osoitteesta www.tyoelake.fi löydät tänä vuonna tiedot yksityisten alojen töistä, karttuneesta työeläkkeestä sekä tiedon eräiden sosiaalivakuutusetuuksien perusteella mahdollisesti kertyneestä eläkkeestä. Ensi vuoden huhtikuusta lähtien verkkopalvelussa näkyvät myös julkisen sektorin työt.

Netistä saat lisäksi arvion tulevasta eläkkeestäsi.

Sähköisen palvelun käyttö edellyttää henkilökohtaista tunnusta verkkopankkiin tai sirullista HST-korttia. Myös nettipalvelun käyttäjä saa työeläkeotteen kotiin postitse.