Koronakriisistä noustaan yhteistyöllä ja elvytyksellä | Ammattiliitto Pro

Koronakriisistä noustaan yhteistyöllä ja elvytyksellä

18.9.2020 klo 08:00

Teollisuuden palkansaajat esittää useita konkreettisia toimenpiteitä suomalaisen teollisuuden kilpailukyvyn edistämiseksi.

Pro Uutiset / Teollisuuden palkansaajien tiedote

Koronapandemia muutti taloutta, työelämää ja sosiaalista ympäristöä. Työttömyys ja lomautettujen määrä kasvoi keväällä räjähdysmäisesti. Miten kriisistä selvitään?

Ammattiliitto Pro on yhdessä Teollisuuden palkansaajien kanssa julkaissut Koronakriisistä uuteen kasvuun -linjapaperin, josta löytyy ehdotuksia lähiajan talous-, elinkeino- ja työllisyyspolitiikan hoitoon sekä työmarkkinajärjestelmän kehittämiseen.

Näitä Teollisuuden palkansaajat esittää

Rohkea ja pitkänäköinen elvytyspolitiikka

Suomen on hyödynnettävä eurooppalaisen talouspolitiikan suunnanmuutos. Suomen osuus EU:n elvytyspaketista sekä käytännössä nollakorkoista julkista velkaa tulee kohdistaa työllistäviin, ympäristön kannalta kestäviin ja talouden suorituskykyä pitkällä aikavälillä vahvistaviin investointeihin.

Investointeja tukeva teollisuus- ja elinkeinopolitiikka

Selkeitä kannustimia, toiminnan edellytysten parantamista sekä julkisen sektorin luomia rohkeita kokeiluja ja uusia avauksia silloin, kun yksityiset toimijat kokevat riskin liian suureksi.

Työvoiman kysyntää lisäävä ja tuottavuutta parantava työvoimapolitiikka

Aktiivisen työvoimapolitiikan keinovalikoimaa ja resursseja tulee kasvattaa. Kohdennetut työvoimapalvelut, osaamisen vahvistaminen ja palkkatuki keskeisimmiksi keinoiksi.

Sopimiselle reilut ja tasapainoiset edellytykset työmarkkinoilla jatkossakin

Suomessa kriisiä on hoidettu yhdessä sopien. Kolmikantainen järjestelmä osoitti joustamiskykynsä ja nopeutensa, kun työttömyysturvan ja lomautusjärjestelmän muutoksista sovittiin keväällä 2020. Rakentavalla linjalla tulee jatkaa.