Mitä lyhyempi ansioturva, sitä heikommin palkattu seuraava työ | Ammattiliitto Pro
Valikko
  • Muut Pron verkkopalvelut
Pro+

Mitä lyhyempi ansioturva, sitä heikommin palkattu seuraava työ

25.10.2017 klo 09:51
|

VATT tutki: Lyhennetty ansiosidonnainen lyhentää työttömyyttä, mutta johtaa heikompiin työsuhteisiin. Työssäkävijä saa pienempää palkkaa ja valtio vähemmän verotuloja.

Pro Uutiset/VATT

Ansiosidonnaisen työttömyysturvan kesto vaikuttaa Suomessa selvästi työttömyyden jälkeisen työsuhteen laatuun, selviää Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen VATT:n tutkimuksesta. Keston vaikutusta seuraavan työsuhteen palkkaan ja pituuteen ei kuitenkaan yleensä huomioida ansioturvaa koskevissa politiikkamuutoksissa.

Ansiosidonnaista työttömyysturvaa lyhennettiin 100 päivällä vuoden 2017 alussa. Hallitus perusteli muutosta työnhaun kannustimien parantamisella ja tavoittelee merkittäviä säästöjä työttömyysturvamenoihin.

Tavoitellut säästöt voivat huveta siihen, että työnhakijat sijoittuvat heikompiin työsuhteisiin, joista kertyy vähemmän verotuloja.  Tästä antavat viitteitä Tomi Kyyrän ja Hanna Pesolan tutkimustulokset. Tutkimus pohjautuu vuonna 2003 tehtyyn muutokseen ansioturvassa, sillä viimeisintä uudistusta on vielä liian aikaista tutkia.

Pidempi työnhaku johtaa paremmin palkattuun työhön

Ansioturvan pituus vaikuttaa voimakkaasti työttömyyden kestoon. Ansioturvan lyhentäminen vähentää työttömyysturvamenoja ja lisää verotuloja, kun työttömyysjaksot lyhenevät ja töihin palataan nopeammin. VATT:n tutkijoiden mukaan hallitus jopa hiukan aliarvioi sitä, kuinka voimakkaasti ansioturvan lyhentäminen lyhentää työttömyysjaksoja.

Kyyrän ja Pesolan kiinnostava ja uusi suomalaisella aineistolla saatu tutkimustulos sen sijaan osoittaa, että ansioturvan kesto vaikuttaa merkittävästi myös työttömyyden jälkeiseen palkkatasoon ja työsuhteen kestoon. Pidempi ansioturva antaa aikaa etsiä pidempään omaa osaamista vastaavaa työtä, ja tämä johtaa parempiin työttömyyden jälkeisiin työsuhteisiin.

Siksi ansioturvan lyhentäminen heikentää työnhakijoiden ja avointen työpaikkojen kohtaantoa, mikä alentaa työllistymisen jälkeisiä verotuloja.

– Nämä verotulojen menetykset saattavat haukata merkittävän osan lyhyempien työttömyysjaksojen tuomista julkisen talouden säästöistä, mahdollisesti jopa kaksi kolmasosaa, tutkimusprofessori Tomi Kyyrä sanoo.