Mitä ne meistä ajattelee? | Ammattiliitto Pro
Valikko
  • Muut Pron verkkopalvelut
Pro+

Mitä ne meistä ajattelee?

23.3.2012 klo 10:25
|

Mitä argentiinalaiset tuumivat metsäyhtiö UPM:stä ja mitä afganistanilaiset kirjoittivat verkkoyhtiö NSN:n toiminnasta? Ulkoministeriön raportti kertoo.

 

 

Kuva: Aila Juola

Pro Uutiset/Katja Palhus/lähde:Suomi ulkomaisissa tiedotusvälineissä 2011

Suomalaisyrityksistä Rovio ja sen kiukkuiset linnut lensivät viime vuonna maailman lehtiin ja keräsivät mediahuomiota. Muutkin yritykset poimivat hajamainintoja. Uutisointi selviää ulkoministeriön julkaisusta Suomi ulkomaisissa tiedotusvälineissä 2011.

Argentiinan lehdistössä Suomi mainittiin viime vuonna UPM:n sellutehdasta koskevissa uutisissa, jotka keskittyivät Argentiinan ja Uruguayn aloittamaan tehtaan ympäristövaikutusten arviointiin ja sen ongelmiin. 

Kazakstanissa uutiskynnyksen ylitti TeliaSoneran hankkima osakepaketti GSM Kazakstanista. Urheilussa näkyvyyttä sai Suomen menestys kazakstanilaisissa talvilajeissa, kuten jääpallossa ja jääkiekossa.

Afganistanissa Suomi on tuntematon. Poikkeus tapahtui huhtikuussa 2011, kun paikallinen englanninkielinen lehti julkaisi Nokian suomalaisuuteen viitaten uutisen, jossa kerrottiin Nokia Siemens Networkin roolista Afganistanin kännykkäverkon rakentamisessa. Verkko kattaa jo 60 prosenttia maan pinta-alasta, kun vielä vuosikymmen sitten verkkoa ei ollut lainkaan olemassa.

Etelä-afrikkalainen talouslehti  Business Star kirjoitti vuoden aikana useita artikkeleita Nokia pörssikurssin heilahduksista, työpaikkojen vähenemisestä ja Stephen Elopista. Heinäkuussa lehti kertoi Finnairin tehneen pisimmän kaupallisen lennon Helsingistä Amsterdamiin käyttämällä koneessaan biopolttoainetta kerosiinin sijaan.

Suomeen ulkomailla perinteisesti liitetyt myönteiset mielikuvat säilyivät vahvoina. Ulkomaisessa mediassa Suomi oli toimiva, turvallinen, tehokas ja vähiten korruptoituneiden maiden joukossa, Pohjoismaiden malliin tasa-arvoinen yhteiskunta, jossa jopa verotustiedot ovat avoimia.