”Näköpiirissä ei ole uusia tehtaiden sulkemisia” | Ammattiliitto Pro

”Näköpiirissä ei ole uusia tehtaiden sulkemisia”

3.4.2012 klo 14:46

Euroopan talouskasvun hitain vaihe on ohitettu, arvioi Palkansaajien tutkimuslaitoksen tänään tiistaina julkaisema talousennuste vuosille 2012–2013.

Näin Palkansaajien tutkimuslaitos ennustaa

- Talous kasvaa tänä vuonna 1,9 prosenttia ja ensi vuonna 2,6 prosenttia.

- Työttömyysaste pysyy tänä vuonna keskimäärin 7,8 prosentissa ja alenee ensi vuonna 7,2 prosenttiin.

- Valtiontalouden alijäämä supistuu kuluvana vuonna neljään miljardiin euroon ja ensi vuonna 1,4 miljardiin euroon eli alle yhteen prosenttiin suhteessa bruttokansantuotteeseen.

- Koko julkinen talous saavuttaa lievän ylijäämän jo tänä vuonna ja nousee 1,8 prosentin ylijäämään vuonna 2013.

Kuva: Shutterstock

Pro Uutiset/Katja Palhus

Kuluvan vuoden alussa Euroopan velkakriisi alkoi laantua, ja Palkansaajien tutkimuslaitoksen (PT) ennuste vuosille 2012-2013 perustuu oletukselle, että kriisi pysyy hallinnassa jatkossakin.

Tutkimuslaitos arvioi, että talouskasvu nopeutuu jo hieman useimmissa maailman maissa, ja se kiihtyy edelleen ensi vuonna.

Metsäteollisuuden ja elektroniikkateollisuuden vaikeudet ovat heikentäneet Suomen vientiä. Palkansaajien tutkimuslaitoksen mukaan pelko siitä, että Suomen teollisuus olisi rakenteellisesti niin heikko, että vaihtotase olisi muodostumassa pysyvästi alijäämäiseksi, näyttää ennenaikaiselta.

Millaiset näkymät ovat teollisuuden toimihenkilöiden näkökulmasta?

– Metsäteollisuuden sisällä paperiteollisuuden yritysten investoinnit Suomen pysyvät alhaisina ja kohdistuvat lähinnä biopolttoaineiden tuotantoon, mutta näköpiirissä ei myöskään ole uusia tehtaiden sulkemisia, teknologiasektorin johtaja Markku Palokangas Ammattiliitto Prosta sanoo.

Palokangas huomauttaa, että paperitehtaiden korkea käyntiaste tukee myös kemianteollisuuden toimintaedellytyksiä Suomessa.

– Puurakentamisen vauhdittuminen luo uskoa alan työpaikkojen säilymiseen ja teknologiateollisuudessa erityisesti telakoiden tilauskanta on vahvistunut.

Suomen hallituksen kehysriihessä sopimat rautatie-, maantie- ja meriväyläinvestoinnit työllistävät maanrakennusalaa.

Verot hillitsevät toimihenkilöiden kulutuskysyntää

Palokangas arvioi, että työmarkkinoiden keskusjärjestöjen sopimat raamitupo ja työuraratkaisu vakauttavat työmarkkinoita, mutta hallituksen kehysriihessä sopimat veronkiristykset ja arvonlisäveroprosentin nosto leikkaavat jossakin määrin myös prolaisten toimihenkilöiden kulutuskysyntää.

– Palkansaajien ostovoiman kehityksen kannalta tutkimuslaitoksen arvio on hieman ylioptimistinen, sillä todennäköistä on, että reaaliansiot jäävät tänä ja ensi vuonna lievästi pakkasen puolelle.