Nesteen henkilöstö huolestui myyntisuunnitelmista | Ammattiliitto Pro
Valikko
  • Muut Pron verkkopalvelut
Pro+

Nesteen henkilöstö huolestui myyntisuunnitelmista

28.2.2017 klo 18:32
|

Suomalaisen öljynjalostus- ja markkinointiyhtiö Nesteen henkilöstö on huolissaan valtion aikeista myydä enemmistöosuus Nesteestä ulkomaisille omistajille. 

– Meillä on pelko siitä, että Nesteen toiminta Suomessa supistuu pitkällä aikavälillä, toteaa prolaisten luottamusmies.

Pro Uutiset

Kotimaisen öljy-yhtiön omistuksesta huolestunut Nesteen henkilöstö on julkaissut avoimen kirjeen, joka on suunnattu pääministerille Juha Sipilälle ja valtioneuvoston omistajaohjausyksikön ylijohtajalle Eero Heliövaaralle. Asiasta kertoi ensimmäisenä Turun Sanomat.

– Meillä on pelko siitä, että Suomen valtion enemmistöomistus myydään ja Nesteen toiminta Suomessa supistuu pitkällä aikavälillä, toteaa prolaisten luottamusmies Jouni Lappeteläinen Porvoon jalostamolta.

Kirje on kirjattu joulukuulle, jolloin henkilöstö lähetti kirjeen omistajaohjausministerille ja omistajaohjausyksikköön. Henkilöstö on turhautunut siihen, ettei joulukuiseen yhteydenottoon ole vastattu, ja toivoo aiheesta kansalaiskeskustelua.

Kirjeen ovat allekirjoittaneet Nesteen Naantalin ja Porvoon jalostamoiden työntekijät ja toimihenkilöt sekä Neste Jacobsin ylemmät toimihenkilöt.

Määrävähemmistö ei pysäytä liiketoiminnan valumista Suomesta

Henkilöstön mukaan valtion alle 50 prosentin omistusoikeus ei riitä estämään sitä, että esimerkiksi tutkimus-, kehitys- ja insinööritoimistotoiminnan painopiste siirtyy vähitellen pois Suomesta.

Neste työllistää Suomessa yli 3 500 henkilöä.

– Nesteen työllistävä vaikutus syntyy lisäksi välillisesti siitä, että se työllistää ympärillä kemian alan klusteria ja esimerkiksi oppilaitosten lopputöitä tehdään kemian alalta.

Kotimainen omistaja, joka sitoutuu omistamiseen pitkäjänteisesti ja osakassopimuksella sitoutuu olemaan myymättä osuuttaan ulkopuolisille ilman valtion hyväksyntää, olisi henkilöstöstä uskottava omistaja.

– Sellainen voisi olla esimerkiksi institutionaalinen omistaja, Lappeteläinen toteaa.