Oikeus järjestäytymiseen kuuluu ihmisoikeuksiin Iranissakin | Ammattiliitto Pro
Valikko
  • Muut Pron verkkopalvelut
Pro+

Oikeus järjestäytymiseen kuuluu ihmisoikeuksiin Iranissakin

14.3.2012 klo 07:17
|

Iranissa laki kieltää vapaan ja riippumattoman järjestäytymisen. Amnesty ja SASK tuovat Iranin työntekijöiden ääntä kuuluviin taistelussa kohtuullisten palkkojen, parempien työehtojen ja työturvan puolesta.

 

 

- iranin-kartta_17400463.jpg

Terveiset ajatollahille www.ay-oikeudet.fi

kuva:Shutterstock

 

Pro Uutiset /Anna Berghäll

Talouskriisi on vaikuttanut rajusti Iranin työntekijöihin. Minimipalkan arvo, joka vastaa 230 euroa, pienenee koko ajan kaksinumeroisen inflaation vuoksi. Veden, sähkön, bensiinin, maakaasun ja palveluiden hintaa on nostettu viime vuoden maaliskuussa alkaneen hallitusohjelman mukaisesti. Sadat yritykset ovat lykänneet palkanmaksua ja tuhannet työntekijät ovat jääneet ilman palkkaa.

Iranin ay-oikeustilanne viime vuosilta on kuitenkin karua luettavaa. Liittoon kuuluvia on irtisanottu, viranomaiset ovat ahdistelleet heitä ja poliisit pahoinpidelleet. Vankeustuomio saattaa tulla tai ”kokoontumisesta ja salaliittojen solmimisesta kansallisen turvallisuuden vaarantamiseksi” tai ”propagandasta järjestelmää vastaan”, josta sokeriyritys Haft Tapehin liiton puheenjohtajaa Reza Rakshania syytettiin 2010. Vuotta myöhemmin Rakshan vangittiin puoleksi vuodeksi ”valheiden levittämisestä”.

Sokeritehtaan työntekijöillä on silti ollut oma itsenäinen liitto vuodesta 2008. Elintarviketyöläisten lisäksi työolojen parantamista jaksavat ajaa kuljetustyöläisten sekä opettajien liitot, muut on vaiennettu kokonaan.

Vetoa iranilaisten puolesta

Ay-oikeudet ovat ihmisoikeuksia ja vangitut ja uhatut ay-aktiivit ovat mielipidevankeja. Kansainvälinen ihmisoikeusjärjestö Amnesty International on perustamisestaan lähtien kampanjoinut sen puolesta, että hallitukset kunnioittaisivat työntekijöiden perusoikeuksia: muodostaa ammattiliittoja, liittyä niihin, neuvotella kollektiivisesti sekä käyttää lakko-oikeutta. Amnesty ja Suomen Ammattiliittojen Solidaarisuuskeskus SASK yhdistävät voimansa keväällä alkavassa kampanjassa, jonka kohteena on Iran.

Kolme kuukautta kestävän kampanjan aikana kerätään vetoomuksia, jotka lähetetään Iranin oikeuslaitoksen korkeimmalle tuomarille ajatollah Sadegh Larijanille. Vetoomuksessa vaaditaan Iranin lainsäädäntöön muutoksia, jotta itsenäisten liittojen muodostaminen olisi mahdollista, sekä ay-aktiivien sorron, syrjinnän ja häirinnän lopettamista. Irania muistutetaan, että se on liittynyt kansainvälisiin sopimuksiin, jotka takaavat yhdistymisvapauden.

Kampanjaan osallistuville lähetetään kesän päättyessä tieto siitä, mitä kampanjalla on saatu aikaan.

Voit lähettää oman vetoomuksesi ajatollah Sadegh Larijanille
nettisivulta www.ay-oikeudet.fi.

Jokainen allekirjoitus on tärkeä.