Palkansaajien reaaliansiot pienenivät syyskesästä | Ammattiliitto Pro
Valikko
  • Muut Pron verkkopalvelut
Pro+

Pro Uutiset/lähde: Tilastokeskus

Palkansaajien reaaliansiot laskivat heinä–syyskuussa viime vuoden vastaavasta ajanjaksosta.

Reaaliansiot supistuivat Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan 0,8 prosenttia, kun inflaatio kasvoi ansiota nopeammin.

Nimellisansiot puolestaan nousivat kolme prosenttia. Eniten nousua kertyi kuntatyöntekijöille eli 3,1 prosenttia. Yksityisellä sektorilla nimellisansiot kasvoivat 2,9 prosenttia ja valtiolla tasan kolme prosenttia.

Palkansaajien säännölliset ansiot suurenivat heinä–syyskuussa 2,9 prosenttia viime vuoteen verrattuna. Valtiolla säännölliset ansiot kasvoivat kolme prosenttia, yksityisellä sektorilla 2,9 ja kunnilla 2,8 prosenttia.

Palkansaajien säännöllisillä ansioilla tarkoitetaan ansioita säännöllisestä työajasta ilman tulospalkkioita ja muita epäsäännöllisesti maksettavia kertaeriä.

Inflaatio loiveni syyskuussa

Kuluttajahintojen vuosimuutos eli inflaatio hidastui syyskuussa hieman. Tilastokeskuksen mukaan inflaatio oli syyskuussa 3,7 prosenttia, kun se elokuussa oli 3,8 prosenttia.

Eniten hintoja nostivat vuoden takaisesta asumisen ja ruuan kallistuminen. Muun muassa energian hinta ja korkojen nousu nostivat asumiskuluja.

Elintarvikkeiden hintoja nostivat alkoholittomien juomien, lihan, makeisten ja jäätelön sekä vilja- ja maitotuotteiden kallistuminen. Myös polttonesteden sekä ravintola- ja kahvilapalvelujen hintojen nousu vaikutti inflaatioon.

Inflaatiota puolestaan hillitsi kulutuselektroniikan halpeneminen.

Muuta aiheeseen liittyvää

Suomen inflaatiomittari syyskuussa 2011 (Tilastokeskus 14.10.2011)

Ansiotasoindeksi ja reaaliansiot 2000/1–2011/3, vuosimuutosprosentti (Tilastokeskus 14.10.2011)