Pron Malinen: Sipilän eväillä ei tuottavuus parane | Ammattiliitto Pro

Pron Malinen: Sipilän eväillä ei tuottavuus parane

8.9.2015 klo 16:52
1

Lainsäädäntöä tehdään nyt vahvemman ehdoilla. – Jaksaminen ja tuottavuus eivät kasva sillä, että pakotetaan ihmiset olemaan työpaikalla pidempään, puheenjohtaja Malinen toteaa.

Sipilän hallitus esitteli tänään keinot parantaa kilpailukykyä ja nostaa työllisyysaste 72 prosenttiin.

Keinot eivät vakuuta Ammattiliitto Prossa. Lainsäädäntö ei enää jatkossa suojele heikompaa osapuolta.  Lainsäädännössä toisinsopimisen kielto on tähän asti tarkoittanut, ettei lainsäädännöstä saa poiketa heikomman osapuolen eli työntekijän haitaksi.

– Nyt periaatteet käännetään näköjään ympäri  ja laki on vahvemman puolella. Edes työmarkkinaosapuolet eivät voi sopia lakia paremmasta suojasta, sanoo puheenjohtaja Jorma Malinen Ammattiliitto Prosta.

Hallituksen esitykset on tarkoitus toteuttaa pakottavalla, nykyisten työehtosopimusten päätyttyä sovellettavalla lainsäädännöllä, joka on voimassa seuraavan työehtosopimuskauden alkaessa.

Tuottavuusloikka muuttui kanan lennoksi?

Hallitus ehdottaa, että loppiainen ja helatorstai muutetaan palkattomiksi vapaapäiviksi vuosityöaikaa lyhentämättä.

Ylityökorvaukset puolitetaan ja sunnuntaikorvauksia pienennetään 75 prosenttiin.

– Se ei tue kotimaisen ostovoiman kehittymistä. Ylityö- ja sunnuntaikorvausten pienentäminen ei lisää työllisyyttä, se lisää vain kuormitusta, toteaa puheenjohtaja Malinen Prosta.

Sairauspäivien korvaustasoa alennetaan niin, että ensimmäinen päivä on vastaisuudessa palkaton ja päiviltä 2–9 maksetaan 80 prosenttia palkasta.

– Kaikilla pienituloisella ei ehkä ole varaa sairastaa, vaan yhä useampi sinnittelee töissä sairaana. Tehokkuus kärsii varsinkin flunssa-aikaan.

– Mitä palkaton päivä merkitsee työn ja perheen yhteensovittamiselle? Mitä tapahtuu, kun lapsi sairastuu? Onko pienituloisten tarkoitus jättää lapsensa kipeänä yksin kotiin, pohtii Pron puheenjohtaja.

Positiivista on, että työnantajan on tarjottava yli 20 hengen yrityksessä työterveyshuollon palvelut kuuden kuukauden ajan irtisanomisajan jälkeen.

– Siitä ei kuitenkaan saa olla veroseuraamuksia irtisanotulle, Malinen toteaa.

Pääministeri Sipilä tuo hallituksen esittelemät toimenpiteet kilpailukyvyn parantamiseksi eduskuntaan valtioneuvoston tiedonantona syyskuun 2015 loppuun mennessä. Hallituksen tavoite on, että tarvittavat lakimuutokset on tehty viimeistään kesäkuussa 2016.