Raamisopimus näkyy ja tuntuu työttömyysturvassa | Ammattiliitto Pro
Valikko
  • Muut Pron verkkopalvelut
Pro+

Pro Uutiset/Jaana Pohja

Työnantaja- palkansaajajärjestöjen marraskuun lopussa solmima raamisopimus eli laaja palkkaratkaisu vaikuttaa myös työttömyysturvaan, kun hallitus on osaltaan sitoutunut tukemaan ratkaisua.

Raami näkyy ensi ja sitä seuraavana vuonna työttömyysturvassa näin

• Sovitellun päivärahan työaikaraja nousee nykyisestä 75 prosentista 80 prosenttiin.

Pron sosiaalipoliittinen asiantuntija Pauliina Juntunen kertoo, että muutoksen on tarkoitus kannustaa kokoaikatyötä vailla olevia ottamaan vastaan osa-aikatyötä, kun palkkaa saa tienata jonkin verran nykyistä enemmän menettämättä soviteltua ansiopäivärahaa.

• Lomautettuna lyhennettyä työviikkoa tekevät saavat lomautuspäiviltä sovitellun päivärahan sijaan täyden työttömyyspäivärahan.

– Laki koskee lomautettuja, joiden työaika lyhenee viikossa vähintään päivällä. Määräaikaisena säädöksenä laki on ollut voimassa myös viime ja tänä vuonna. Järjestelystä tehtiin nyt pysyvä, Juntunen muistuttaa.

• Vuorotteluvapaan ajalta maksettava korvaus säilyy entisellään. Se on 70 prosenttia vuorottelijan ansiopäivärahasta. Jos työhistoriaa on ennen vuorottelun alkua kertynyt vähintään 25 vuotta, korvaus on 80 prosenttia ansiopäivärahasta.

• Ansiopäivärahan vähimmäismäärä nousee peruspäivärahan korotuksen verran. Tänä vuonna peruspäiväraha on 25,74 euroa päivässä. Ensi vuoden alusta se nousee 31,36 euroon.

• Vuoden 2013 alusta poistuu lomakorvauksen jaksotus.

– Kyse on siitä, että jos työsuhteen päättyessä maksetaan lomakorvaus pitämättä jääneistä lomapäivistä, korvaus ei enää siirrä työttömyyspäivärahan maksun alkua, Juntunen kertoo.

Muuta aiheeseen liittyvää

Mikä ihmeen raamisopimus? (Pro Uutiset 28.11.2011)