Sisko maksaa leikkaukset | Ammattiliitto Pro

Hallituksen ohjelmasta puuttuu täysin tasa-arvonäkökulma, arvostelee 85 suomalaista professoria, yliopistonrehtoria ja tutkimuspäällikköä. Lasku leikkauksista tulee naisten maksettavaksi.

Professorien mukaan naiset ja naisvaltaiset alat maksavat kohtuuttoman taloudellisen ja inhimillisen laskun sopeuttamistoimista.

Hallitusohjelma ei puutu palkkaeroihin, naisiin kohdistuvaan väkivaltaan ja sukupuolen mukaan eriytyneisiin työmarkkinoihin sekä hoivavastuisiin, kirjoittavat professorit.

Saman on huomannut Ammattiliitto Pron työympäristö- ja tasa-arvoasiantuntija Tanja Lehtoranta.

Stoppi tasa-arvolle?

Hallitusohjelma mainitsee sukupuolten tasa-arvonäkökulman Suomessa yhdessä lauseessa. Tilannekuva-luvussa todetaan, että "Naiset ja miehet ovat tasa-arvoisia."

Tasa-arvon edistäminen on mainittu hallitusohjelmissa yhtäjaksoisesti noin 30 vuoden ajan. Nyt hallitusohjelmasta puuttuu esimerkiksi maininta samapalkkaohjelmasta tai erillisestä hallituksen tasa-arvo-ohjelmasta.

– Samapalkkaohjelman jatkamisesta on kuitenkin sovittu keväällä kolmikannassa. Hallituksen tulisi huomioida tämä toimenpideohjelmassaan, toteaa tasa-arvoasiantuntija Lehtoranta Prosta.

Perusteettomat määräaikaiset työsuhteet isku naisille

Alle vuoden pituiset määräaikaiset työsuhteet sallitaan ilman eri perustetta, lupaa hallitusohjelma. Sukupuolivaikutusten osalta lisääntyvät määräaikaisuudet ovat karu uutinen.

– Jo nyt määräaikaisuudet kasautuvat voimakkaasti naisille ja niillä on miinusmerkkinen vaikutus koko naisten ura- ja palkkakehitykseen, kertoo Lehtoranta.

Lapsilta leikkaaminen heikentää naisten asemaa työmarkkinoilla

Hallitusohjelmassa tai hallitusneuvottelujen työryhmien laatimissa tausta-aineistoissa ei mainita varhaiskasvatuksesta. Sen sijaan varhaiskasvatus on vahvasti mainittuna leikkauslistalla.

Varhaiskasvatuksen heikennykset vaikuttavat myös työelämään ja tasa-arvoon aiheuttamalla epävakautta ja tuottavuuden heikentymistä työmarkkinoilla.

Työstä poissaolot lasten sairastaessa kasautuvat vielä toistaiseksi enemmän äitien kuin isien harteille. Pienten lasten äitien asema työmarkkinoilla ei kaipaa yhtään lisää riskejä tai epävakautta, napauttivat järjestöt kannanotossaan 8. kesäkuuta.