Suomalainen teknologiayritys PKC estää työntekijöiden järjestäytymisen Meksikossa | Ammattiliitto Pro
Valikko
  • Muut Pron verkkopalvelut
Pro+

Suomalainen teknologiayritys PKC estää työntekijöiden järjestäytymisen Meksikossa

4.4.2012 klo 09:03
|

PKC:n suurin omistaja on eläkeyhtiö Ilmarinen. Liittojohtajat toivovat asiasta keskustelua tänään yrityksen yhtiökokouksessa.

 

 

Pro Uutiset/lähde: Pron tiedote 3.4.

Suomalainen teknologia-alan yritys PKC on tehnyt Meksikossa niin sanotun suojelusopimuksen CTM -nimisen ammattiliiton kanssa. Suojelusopimuksella estetään PKC:n työntekijöiden järjestäytyminen riippumattomaan ammattiliittoon Los Minerosiin.

– Olen tosi tyytyväinen, että semmoinen (suojelusopimus) on tehty", sanoi PKC:n toimitusjohtaja Harri Suutari MTV3:n 45 minuuttia -ohjelmassa, joka esitettiin keskiviikkona 28. maaliskuuta.

Suutari myöntää, että "se (CTM) ei varmaan ole suomalaisittain eikä eurooppalaisittain aito ammattiliitto". "Työnantaja voi suojautua tällä tavalla ja sitä on käytetty", Suutari toteaa.

Johdinsarjoja valmistava PKC työllisti vielä vuonna 2009 Suomessa yli 300 henkilöä.

Järjestäytymisvapaus kuuluu kaikille

Teollisuusliittojen puheenjohtajat Riku Aalto, Antti Rinne ja Pertti Porokari tyrmistyvät Suutarin puheista. Kyseessä on harvinaisen törkeä järjestäytymisvapauden loukkaaminen.

Suojelusopimuksella yritys ostaa salaisen sopimuksen työehdoista maksamalla pari prosenttia työntekijöiden palkoista "jäsenmaksua" suojeluliitolle. Tämän jälkeen muiden ammattiliittojen tulo tehtaalle on käytännössä estetty.

– Menettely voi olla Meksikon lakien mukaista, mutta suomalaisten yritysten ei tulisi pilata mainettaan tekemällä tällaisia sopimuksia, Metallityöväen liiton puheenjohtaja Riku Aalto sanoo.

Suurin omistaja on eläkeyhtiö

PKC:n suurin omistaja on eläkeyhtiö Ilmarinen. Yrityksen 50 suurimman omistajan joukossa on myös muita eläkeyhtiöitä. Liittojohtajat toivovat, että suomalaisten eläkerahoja hoitavat yhtiöt ottavat asian esille 4.4. pidettävässä PKC:n yhtiökokouksessa.

– Siitä huolimatta, nouseeko asia esille PKC:n yhtiökokouksessa, ammattiliitot yhdessä maailman metalliliittojen federaation kanssa tavoittelevat jatkossa PKC:n meksikolaisille työntekijöille vapaata järjestäytymisoikeutta ja mahdollisuutta reiluun edunvalvontaan. PKC:n ja sen kaltaisten yritysten ei voi antaa tuudittautua siihen, että ne voivat loukata ihmisten perusoikeuksia ilman seuraamuksia , sanoo puheenjohtaja Antti Rinne Ammattiliitto Prosta.

28.3.2012 Suomalaisyritys huijaa työntekijöitä "liiton" sopimuksella

24.2.2009 PKC:n henkilöstöä marssi ulos