Suomen valtio myy lähes puolet Patriasta norjalaisyhtiölle | Ammattiliitto Pro
Valikko
  • Muut Pron verkkopalvelut
Pro+

Pro Uutiset/TEM

Suomen valtio myy 49,9 prosenttia puolustusteollisuusyhtiö Patria Oyj:stä Kongsberg Defence & Aerospace AS:lle. Kauppahinta on 272 miljoonaa euroa.

Valtion tavoite on parantaa Patrian jo nykyisellään hyvää kilpailukykyä ja tukea sen kannattavaa kasvua, kertoo työ- ja elinkeinoministeriön tiedote.

– Teollinen kumppanuus puolustusteollisuudessa on hyvä tapa liiketoiminnan kehittämiseen. Kongsberg on taloudellisesti vahva pörssiyhtiö, josta puolet omistaa Norjan valtio. Patria, Kongsberg ja Patrian norjalainen yhteisyritys Nammo muodostavat johtavan pohjoismaisen kokonaisuuden puolustusteollisuudessa. Kauppa tukee merkittävästi Patrian liiketoiminta-alueiden asemaa kansainvälisillä markkinoilla, toteaa pääministeri Juha Sipilä (kesk.).

Kongsberg tarjoaa huipputeknologisia järjestelmiä ja ratkaisuja puolustus-, ilmailu- ja avaruus-, öljy- ja kaasuteollisuudelle sekä kauppalaivastoille. Yritys toimii yli 25 maassa. Sillä on strategisia yhteistyö- ja kumppanuussopimuksia johtavien kansainvälisten puolustusteollisuuden toimijoiden kanssa.

Uuden osakkaan toivotaan tuovan Patrialle mahdollisuuksia muun muassa huoltoliiketoiminnan, järjestelmätoimitusten ja ilmailuteollisuuden komponenttituotannon alueilla. Merkittävä osa laajentuvaa kumppanuutta on Nammo, joka kehittää ja tuottaa muun muassa ampumatarvikkeita sekä rakettimoottoreita ja tuottaa demilitarisointipalveluita. Suomessa Nammo tunnetaan yksiköistään Lapualla ja Vihtavuoressa. Patria omistaa Nammon tasaosuuksin Norjan valtion kanssa.

– Tämän sopimuksen myötä Patria, Kongsberg ja Nammo muodostavat vahvan pohjoismaisen puolustusteollisuuskokonaisuuden, jolla on vahvoja kansainvälisiä siteitä, sanoo norjalaisyhtiön toimitusjohtaja Walter Qvam.

Kaupat arvioidaan saatavan päätökseen toisen vuosineljänneksen aikana. Kaupan yhteydessä Suomen valtio ostaa kokonaan omistamansa erityistehtäväyhtiö Governia Oy:n hallussa olevat Patrian osakkeet. Kauppojen jälkeen Suomen valtio omistaa Patria Oyj:stä 50,1 prosenttia.

Joulukuussa 2014 Patria osti ranskalaisen Airbus Groupin vähemmistöomistuksen Patriasta. Samalla valtio ilmoitti hakevansa uuden teollisen vähemmistöomistajan vahvistamaan Patrian liiketoiminnan kehittämistä.