Suunnittelualalla pyyhkii nyt hyvin | Ammattiliitto Pro

Pro Uutiset/lähde: SKOL

Suunnittelu- ja konsulttiala näyttää toipuneen taantumasta. Lisääntyneet vientihankkeet teollisuudessa sekä infra- ja talosektorin kasvu ovat nostaneet insinööritoimistojen tilauskantaa kymmenisen prosenttia kuluneen puolen vuoden aikana.

Jonkin verran kasvua ovat jarruttaneet teollisuuden vähäiset hankkeet kotimaassa ja rakennus-alan viennin väheneminen. Suunnittelu- ja konsulttitoimistojen liitto SKOLin toimitusjohtaja Timo Myllys kertoo, että tästä huolimatta alan tilauskanta lähentelee jo normaalitasoa.

Liiton torstaina julkistaman suhdannekatsauksen mukaan suunnittelu- ja konsulttialan kokonaistilauskanta nousi lokakuussa 22 prosenttia viime vuoden vastaavasta ajankohdasta.

Kaikkiaan tilauksia kertyi 560 miljoonan euron edestä. Se vastaa keskimäärin lähes puolen vuoden työmäärää. Tilausten kasvun myötä alan lomautukset ovat loppuneet ja henkilöstön määrä on lisääntynyt vuodessa neljä prosenttia.

Osaavia suunnittelijoita onkin tarvittu lisää erityisesti rakenne- ja talotekniikka-suunnittelussa rakennusalan palattua kesällä lähes normaaliin työtilanteeseen.

Myllys kertoo, että syksyn myötä markkinatilanne näyttää kuitenkin heikentyvän, kun puolet teollisuussuunnittelijoista, kolmasosa infrasuunnittelun ja neljännes talosuunnittelun yrityksistä arvioi kotimarkkinoiden heikentyvän tulevan puolen vuoden aikana.

Muuta aiheeseen liittyvää

Suunnitteluala toipui taantumasta (SKOL 10.11.2011)