Teollisuuden tilaukset pienessä kasvussa | Ammattiliitto Pro
Valikko
  • Muut Pron verkkopalvelut
Pro+

Pro Uutiset/Tilastokeskus

Teollisuuden uusien tilausten arvo oli Tilastokeskuksen mukaan vuoden 2017 helmikuussa 4,6 prosenttia suurempi kuin vuotta aikaisemmin.

Tammi-helmikuun aikana tilaukset kasvoivat 10,1 prosenttia vuodentakaisesta. Tilaukset ovat kasvaneet yhtäjaksoisesti neljä kuukautta.

Yritykset saivat helmikuussa uusia tilauksia vuodentakaista enemmän kemianteollisuudessa ja metalliteollisuudessa. Kemianteollisuudessa tilaukset kasvoivat edellisvuodesta 6 prosenttia ja metalliteollisuudessa 5,9 prosenttia. Paperin, paperi- ja kartonkituotteiden valmistuksen toimialalla tilaukset laskivat 0,2 prosenttia vuodentakaisesta ja tekstiiliteollisuudessa 5,5 prosenttia.

Tilastoa tulkittaessa on muistettava, että voimakkaat heilahtelut ovat kuukausitasolla tyypillisiä. Arvoltaan suuriakaan uusia tilauksia ei jaeta pidemmälle ajanjaksolle, vaan ne kohdistetaan tilastoitavalle kuukaudelle sellaisenaan.

Teollisuustuotanto laski helmikuussa

Koko teollisuuden työpäiväkorjattu tuotanto oli Tilastokeskuksen mukaan vuoden 2017 helmikuussa 0,1 prosenttia pienempi kuin vuoden 2016 helmikuussa. Tänä vuonna helmikuussa oli yksi työpäivä vähemmän kuin viime vuonna. Alkuperäinen tuotanto laski helmikuussa 0,2 prosenttia vuodentakaisesta. Kausitasoitettu tuotanto väheni helmikuussa 0,4 prosenttia edellisestä kuukaudesta. Tammikuussa tuotanto pysyi edellisen kuukauden tasolla ja joulukuussa tuotanto väheni 0,7 prosenttia.

Helmikuussa tuotanto kasvoi Tilastokeskuksen mukaan eniten kemianteollisuudessa 7,0 prosenttia. Kaivostoiminnan tuotanto kasvoi 5,8 prosenttia vuodentakaisesta ja sähkö- ja elektroniikkateollisuuden tuotanto kasvoi prosentin. Metalliteollisuuden tuotanto väheni vuodentakaisesta 0,3 prosenttia ja elintarviketeollisuuden 0,9 prosenttia. Metsäteollisuuden tuotanto väheni 4,3 prosenttia edellisestä vuodesta.