Teollisuus kasvaa lähivuosina selvästi muuta kansantaloutta nopeammin | Ammattiliitto Pro
Valikko
  • Muut Pron verkkopalvelut
Pro+

Pro Uutiset/lähde: Palkansaajien tutkimuslaitos

Teollisuus, rakentaminen ja liike-elämän palvelut kasvattavat tuotantoaan tänä vuonna yhteensä 5,8 prosenttia. Palkansaajien tutkimuslaitos ennustaa, että ensi vuonna kasvua kertyy 3,4 prosenttia ja sitä seuraavana 6,3 prosenttia.

Ennusteen mukaan kehittyneiden maiden taloustilanteen pysyminen kohtuullisena ja USA:n talousnäkymien kirkastuminen rajoittavat Euroopan velkakriisin puhkeamista avoimeksi rahoituskriisiksi. Palkansaajien tutkimuslaitoksesta arvioidaankin, että euroalue ei ajaudu ensi vuonna taantumaan.

Suomen jalostuselinkeinot ja vientiin suuntautuvat palvelut puolestaan kasvavat ennusteessa lähivuosina selvästi muuta kansantaloutta nopeammin. Ensi vuonna keskeisillä toimialoilla yllettäisiin keskimäärin vuoden 2008 tasolle.

Kahden tulevan vuoden aikana nopeimmin kasvaisivat laivanrakennus, elektroniikkateollisuus ja tietojenkäsittelypalvelu. Heikointa kehitys on painotaloissa, öljynjalostuksessa ja rakentamisessa.

Ansiot nousisivat teollisuudessa, rakentamisessa ja liike-elämän palveluissa tänä vuonna yhteensä 2,3 prosenttia.  Ensi vuonna ansiotaso kohoaisi 3,2 prosenttia ja sitä seuraavana 3 prosenttia.

Vuosina 2012–2013 ansiot nousevat nopeimmin paperiteollisuudessa ja heikoimmin laivanrakennuksessa.

Muuta aiheeseen liittyvää

Näkymät teollisuudessa, rakentamisessa ja liike-elämässä (Palkansaajien tutkimuslaitos 29.11.2011)