Toimihenkilöiden ikääntyminen haastaa telakat | Ammattiliitto Pro

Toimihenkilöiden ikääntyminen haastaa telakat

29.9.2011 klo 13:07

Saksalaisen TUI Cruisesin risteilijätilaus työllistää Turun telakalla tuhansia. Pian saattaa kuitenkin tulla pula suunnittelijoista ja esimiehistä.

Pro Uutiset/Jaana Pohja

STX Finland kertoi tiistaina uudesta risteilyalustilauksesta. Sopimukseen kuuluu myös optio toisesta laivasta.

Tilaus työllistää Turun laivanrakentajat noin puoleksitoista vuodeksi. Laskennallisesti työllistymisvaikutus on arviolta 5 500 miestyövuotta.

Ammattiliitto Pron hallituksessa istuva Turun STX:n toimihenkilöiden pääluottamusmies Jorma Malinen iloitsee tilauksen tuomasta työstä. Hän kuitenkin huomauttaa, että vajaakuormituksessakin myyntiprojektit ovat pitäneet toimihenkilöt kiinni leivän syrjässä kohtuullisesti.

Malinen yllättää telakoiden työllisyyden kanssa kärvistelleet toteamalla, että näissä olosuhteissa suomalaista laivanrakentamista uhkaa osaamispulan, kun jo nyt haasteena ovat toimihenkilöiden ikääntyminen ja pitkän vajaatyöllisyysjakson aikana alalta poistuneet osaajat.

– Jollain aikavälillä tämä tarkoittaa isoa sijoitusta rekrytointiin ja koulutukseen. Sen onnistumisessa eri toimijoiden yhteistyö on tärkeää.

Etenkin suunnittelijoista ja tuotannon esimiehistä tulee pula, jos uutta väkeä ei saada remmiin.

Malinen luottaa siihen, että tulevaisuuden tekijöitä tarvitaan todella. Hänen mukaansa oikealla kansallisella mallilla laivanrakentaminen säilyy myös jatkossa merkittävänä työllistäjänä.

Matkalla arktisen- ja ympäristöosaamisen ykköseksi?

Uutena bisnesalueena telakoille tulevat offshoreen ja tuulienergiaan liittyvät hankkeet maalla ja merellä. Lisäksi Suomessa keskitytään erityisesti arktiseen osaamiseen.

Malinen arvioi, että viime aikojen tilaukset antavat aikaa ja mahdollisuuden kehittää telakoita ja liiketoimintamallia kilpailuaseman parantamiseksi globaaleilla markkinoilla.

Turun telakka rakentaa parhaillaan suomalaista Gaiamare-yhtiön erikoisalusta. Viking Linen risteilylautan työt alkoivat keskiviikkona.

Finnvera on takaamassa TUI Cruisesin ostajaluottoa. Takuu kattaa Finnveran mukaan 95 prosenttia noin 360 miljoonan euron luotosta. Laivan kauppahinta on satoja miljoonia euroja. Tarkkaa kauppasummaa telakka ei ole ilmoittanut.

Liki 300 metriä pitkään saksalaisristeilijään mahtuu 2500 matkustajaa. Hyttejä alukseen tulee 1 250.