Valtiolla iso vastuu Finnairin linjauksista | Ammattiliitto Pro

Aila Juola

Ammattiliitto Pron ja Ilmailualan Unionin IAU:n jäsenet protestoivat Finnairin henkilöstövähennyksiä maaliskuussa.
Kuva: Aila Juola/Ammattiliitto Pro

Pro Uutiset/Jaana Pohja

Ammattiliitto Pro vaatii valtiolta vastuullista näkemystä Finnairin tulevaisuudesta.

Yhtiö ilmoitti keskiviikkona uudesta, lähes 800:aa henkilöä koskevasta yt-kierroksesta, jonka tavoitteena on vähentää kotimaasta jopa 155 työpaikkaa. Leikkaukset koskevat muun muassa hallintoa, taloushallintoa, markkinointia ja asiakaspalvelua.

Finnair sanoo pyrkivänsä vähentämään it-, hankinta- sekä jakelu- ja markkinointikustannuksiaan merkittävästi myös muilla tavoin.

Pron sektorijohtaja Tuovi Orpana arvioi, että Finnairin ulostulosta on luettavissa selvä suunnitelma kotimaan ja Euroopan toimintojen supistamisesta Aasian-liikenteeseen keskittymisen kustannuksella.

– Me veronmaksajat omistamme Suomen kansallisesta lentoyhtiöstä Finnairista yli puolet, joten meillä on myös oikeus vaatia valtiota huolehtimaan sinivalkoisten siipien roolista ilmailuliikenteessä sekä siitä, että yhtiö toimii työnantajana asianmukaisesti.

Orpana huomauttaa, että toistuvat henkilöstön vähennykset Finnairissa ja sen tytäryhtiöissä ovat pitkälti seurausta lentoliikenteen epäterveestä kilpailusta.

Jo aiemmin Suomessa on supistettu henkilöstön määrää, kun esimerkiksi taloushallintoa on siirretty Viroon ja tekniikassa väkeä on vähennetty.

"Kunnon neuvottelut ja sopeuttamispaketti"

Sopimusalavastaava Sirpa Lappi Prosta painottaa, että liitto odottaa Finnairilta yt-neuvottelujen aloittamiseksi mahdollisimman kattavaa tietoa leikkaussuunnitelmista, jotta toimihenkilöiden neuvottelijoilla on käytössään kaikki lopputulokseen vaikuttava tieto.

Lisäksi Pro edellyttää jokaiselle Finnairilta mahdollisesti työnsä menettäville laajamittaista ja monipuolista sopeuttamispakettia.

Uudet henkilösötvähennykset ovat osa Finnairin aiemmin julkaisemaa tavoitetta alentaa vuosikulujaan 140 miljoonalla eurolla vuoteen 2014 mennessä.

Muuta aiheeseen liittyvää

Finnair suunnittelee keventävänsä hallintoa sekä tehostavansa markkinointi- ja jakeluaktiviteettejaan (Finnair 29.9.2011)

Finnairin toimihenkilöt vaativat sopeuttamisaikaa (Pro Uutiset 8.3.2011)