Vienti kasvoi maaliskuussa | Ammattiliitto Pro
Valikko
  • Muut Pron verkkopalvelut
Pro+

Pro Uutiset/Tulli

Suomen tavaraviennin arvo oli maaliskuussa 5,2 miljardia euroa, kertoo Tullin ennakkotilasto. Viennin arvo kasvoi 17 prosenttia vuoden 2016 maaliskuusta.

Kuukausittainen viennin arvo oli edellisen kerran yli viisi miljardia euroa lokakuussa 2014. Vuoden 2017 tammi-maaliskuun yhteenlaskettu viennin arvo nousi myös 17 prosenttia viime vuodesta.

Tuonti oli viennin tavoin arvoltaan 5,2 miljardia euroa maaliskuussa ja nousi kymmenen prosenttia vuoden takaisesta. Yhteenlaskettu tuonti vuoden 2017 alusta kasvoi 14 prosenttia.

Sähköteknisten koneiden ja laitteiden vienti kasvoi

Lähes kaikkien tärkeimpien tavararyhmien vienti kasvoi maaliskuussa. Huomattavinta kasvu oli sähköteknisten koneiden ja laitteiden, teräksen ja öljyjalosteiden kohdalla. Myös kuljetusvälineiden, sahatavaran ja kemianteollisuuden tuotteiden vienti kasvoi nopeasti. Teollisuuden koneiden ja laitteiden sekä paperin ja pahvin viennin arvon kasvu oli vaatimatonta. Pientä viennin arvon laskua tilastoitiin paperimassan kohdalle.

Raudan ja teräksen sekä malmien tuonti kasvoi tavararyhmistä jyrkimmin. Myös öljyjalosteiden ja raakaöljyn tuonti oli nousussa. Koneiden ja laitteiden sekä kuljetusvälineiden tuontiin kirjattiin laskua.

EU-maihin vietiin 16 prosenttia lisää

Vienti EU-maihin nousi maaliskuussa 15 prosenttia ja tuonti EU:sta neljä prosenttia. Samaan aikaan sekä vienti EU:n ulkopuolelle että tuonti EU:n ulkopuolelta kasvoi viidenneksen. Tammi-maaliskuussa vienti EU-maihin suureni 16 prosenttia ja ulkokaupan vienti 19 prosenttia. Samalla ajanjaksolla tuonti EU-maista nousi viisi prosenttia, kun taas tuonti EU:n ulkopuolelta kasvoi 30 prosenttia.

Tärkeimmistä vientimaista ainoastaan vienti Saksaan oli maaliskuussa laskussa. Vienti Kiinaan ja Yhdysvaltoihin kasvoi jyrkästi. Vienti Venäjälle ja Alankomaihin kasvoi niin ikään selvästi.

Tuonti Venäjältä suureni maaliskuussa nopeasti. Loivempaa tuonnin kasvua tilastoitiin Ruotsin ja Kiinan kohdalle. Tuonti Yhdysvalloista ja Alankomaista laski.