Aikuisiän hyvinvointi ratkaistaan jo lapsuudessa | Ammattiliitto Pro

Myös suomalaisten lasten puolesta on esitetty vetoomus eduskuntavaalien jälkeen koottavan hallituksen ohjelmaan. Viesti on selkeä: lapset ja nuoret tarvitsevat vanhemmiltaan enemmän aikaa.

Lapsilisä puolestaan tulisi ulottaa 17-vuotiaisiin, samalla kun kuntavaaleissa äänestysuurnille pääsisi jo 16 vuotiaana.

Lapsiasianvaltuutettu Maria Kaisa Aulan johdolla keskiviikkona esitelty Lasten ja nuorten hallitusohjelma muistuttaa, että vaikka monen suomalaisen lapsen ja nuoren elämä sujuu hyvin, iso haaste seuraavalle hallitukselle on perheiden eriarvoistumisen pysäyttäminen.

– Kyse on perheiden taloudellisen ja henkisen tuen tarpeista. Pahoinvoinnin ehkäisy hyvissä ajoin pitää myös kuntien ja valtion kustannuksia aisoissa, Aula listaa.

Teeseissä korostetaan muun muassa työelämän ratkaisujen merkitystä vanhemmuudelle.

Aulan mukaan vuosittaista työaikaa tulee olla mahdollista lyhentää vanhemmuuden takia, ja alle 9-vuotiaiden lasten vanhemmille toivotaan enemmän mahdollisuuksia osa-aikatyöhön.

Parisuhteiden tukea pitäisi myös vahvistaa. Eroavat vanhemmat tarvitsevat hekin enemmän apua sovitteluun  jo varhaisessa vaiheessa.

– Päätösten vaikutuksia lapsiin tulee arvioida etukäteen, sillä jo lapsuudessa ratkaistaan aikuisuuden eväät, muistuttaa lapsiasiavaltuutettu Maria Kaisa Aula.

Lasten ja nuorten hallitusohjelma

• Lapsilisän ulottaminen 17-vuotiaisiin.

• Opiskelijoiden opintorahaan huoltajakorotus.

• Pienten koululaisten iltapäivähoidon järjestämisestä kuntien velvollisuus.

• Isälle nykyistä pidempi korvamerkitty osuus vanhempainvapaasta.

• Alkoholivero ylös.

• Varmistetaan tuki vanhempien päihteiden käytöstä kärsiville lapsille.

• Myös alakouluihin lakisääteinen oppilastoimikunta.

• Jokaiselle peruskoulun päättävälle taataan jatko-opiskelupaikka ja opiskelun tukipalvelut.

• Kuntavallien äänestysikäraja 16 vuoteen.

• Kaikille maahanmuuttajalapsille varmistetaan oikeus koulunkäyntiin.

Ohjelman ovat laatineet lapsiasiavaltuutettu, kirkkohallitus ja Mannerheimin Lastensuojeluliitto ja Lastensuojelun Keskusliitto.

Mukana ovat myös Nuori Suomi, Pelastakaa Lapset ja Suomen Nuorisoyhteistyö – Allianssi sekä Suomen Vanhempainliitto ja Valtion nuorisoasiain neuvottelukunta Nuora.

Lasten ja nuorten hallitusohjelma on kokonaisuudessaan luettavissa Allianssin nettisivuilla osoitteessa www.alli.fi/huoneentaulu.

Pro Uutiset / Jaana Pohja