”Aktiivimalli rankaisee aktiivistakin ” | Ammattiliitto Pro
Valikko
  • Muut Pron verkkopalvelut
Pro+

”Aktiivimalli rankaisee aktiivistakin ”

29.5.2018 klo 11:20
|

Työttömyyskassa Pron hakijoista 60 prosenttia täyttää aktiivisuusehdon. – Hyvä työllisyystilanne vaikuttaa työllistymiseen huomattavasti enemmän kuin aktiivimalli, toteaa kassanjohtaja Ruokola.

Pro Uutiset

Työttömyyskassa Pron työttömyysturvan hakijoista 60 prosenttia täyttää aktiivisuusehdon, ja loput eivät. Se tarkoittaa, että noin 40 prosentin työttömyyskorvaus on pienennetty 4,65 prosenttia.

Kassanjohtaja Mervi Ruokola ei osaa sanoa, mikä on aktiivimallin merkitys tai onko sitä ylipäätään.

– Hyvä työllisyystilanne vaikuttaa työllistymiseen huomattavasti enemmän kuin aktiivimalli.

Yksityissektorilla työskentelevien prolaisten työllisyys on parantunut samaa tahtia vientilukujen kanssa keväästä 2015 alkaen.

– Pron alojen eli yksityissektorin työttömät ovat olleet aktiivisia, tehneet osa-aikatyötä ja kouluttautuneet ilman aktiivimalliakin. Siihen on kannustanut mahdollisuus tienata 300 euroa kuussa ilman että työttömyyskorvaus pienenee, Ruokola huomauttaa.

”Aktiivimalli rankaisee aktiivistakin ”

Ruokola pitää aktiivimallia koskevaa lakia torsona, joka rankaisee aktiivista työnhakijaa, jos hän ei onnistu pääsemään aktiivitoimien piiriin omasta aktiivisuudesta huolimatta.

– Meille on soittanut 61-vuotias, joka etsii aktiivisesti koulutusta, mutta sitä ei pikkupaikkakunnalla saa tai mukaan ei mahdu. Hänenkin korvaustaan pienennettiin, koska hän ei osallistunut koulutukseen.  Järjestelmä koetaan hyvin epäreiluna, koska omasta aktiivisuudesta huolimatta koulutusta tai lyhyttä työsuhdetta ei välttämättä saa.

Ongelmaryhmien tilanteita ei Ruokolan mielestä kepillä ratkaista.

– Vaikeasti työllistyvät tarvitsevat työelämän personal trainerin, joka tukisi koulutusta ja työnhakua.

 

Lue lisää:

2.2.2018 Mikä on aktiivimalli? 

12.4. 2018 Aktiivimallin leikkuri leikkaa iäkkäiltä

Miksi työttömyysturvasta on tehty niin vaikeaa?

27.5.2017 https://protv.fi/miksi-tyottomyysturvasta-on-tehty-niin-vaikeaa/