Alvar Aallon huonekalujen tarina elää vahvana | Ammattiliitto Pro
Valikko
  • Muut Pron verkkopalvelut
Pro+

Pro Uutiset / Teksti Annemarje Salonen, Artek.fi / Kuvat: A-Factory Oy, kaluste-/sisustuskuvat artek.fi ja henkilökuva Aki Eerikäinen

Monessa kodissa on jokin Alvar Aallon suunnittelema – itse ostettu tai perintönä saatu – huonekalu tai valaisin. Nykyisin Aaltoa hankitaan myös esine esineeltä: ensin säästetään ja ostetaan yksi, sitten säästetään seuraavaa. Hänen tuotantoaan etsitään myös käytettyjen design-sisustustavaroiden myymälöistä.

Aallon kolmijalkaista, pinottavaa jakkaraa tai esimerkiksi Paimio-tuolin muotokieltä ihastellessa miettii, mistä löytyvät puuta näin taitavasti käsittelevät ammattilaiset. Suomestahan he, Kaarinassa toimivasta A-factory-tehtaasta. Se tunnettiin aikaisemmin Huonekalutehdas Korhonen Oy -nimellä. Päätimme lähteä tutustumaan valmistukseen. Oppaaksemme saimme toimitusjohtaja Jukka Silvennoisen, jonka syvällinen puunkäsittelyn tuntemus ja innostus Aallon luomistyöhön selvisivät nopeasti.

Vähästä se alkoi ja tähän on tultu

Neljä puuseppää perusti Huonekalu- ja Rakennustyötehtaan vuonna 1910. Konekanta koostui särmäsahasta, oiko- ja tasohöylästä, vannesahasta, jyrsimestä ja pienestä porakoneesta. Kuivaus hoidettiin kiukaan avulla. 1920-luvun lopussa Otto Korhonen ja Alvar Aalto ryhtyivät tekemään kokeita lamellin, massiivipuun ja vanerin kanssa ja näiden tutkimusten tuloksena syntyi muotokieleltään ja rakenteeltaan hienoja tuoleja, nojatuoleja ja pöytiä. Ne niittivät mainetta muun muassa Lontoon, Milanon Triennaalin ja New Yorkin näyttelyissä.

Vuonna 1935 perustettiin Artek markkinoimaan ja myymään Alvar Aalto -huonekaluja ja vuonna 1966 valmistaja vaihtoi nimensä Huonekalutehdas Korhonen Oy:ksi. Vuonna 2013 sveitsiläinen Vitra hankki omistukseensa Artekin ja samalla huonekalutehtaan, josta tuli tässä yhteydessä A-factory Oy.

Laadukas suomalainen koivu pääosassa

Aallon huonekaluissa käytetään pääasiassa koivua. Silvennoinen kertoo, että heille kelpaa vain Suomessa sekametsässä kasvanut koivu. Tällöin puu kasvaa tiivissyiseksi ja tasalaatuiseksi. Koivut kaadetaan talvisin, jolloin koivun luonnollinen vaaleus korostuu lankuissa. Sahatun koivutavaran tuottaa Haka-Wood Oy, jonka toimintaa Silvennoinen kehuu. Sen koko henkilöstö on tutustunut A-factoryn toimintaan, jotta jokaisella on ymmärrys tuotannosta, jota varten he raaka-ainetta sahaavat. Lautoja ei kuivata koneellisesti, vaan ulkona taapeleissa jopa vuoden verran. Näin siksi, että koivun vaalea väri säilyy. Tuotannossa syntyvä puru ja muu ylimääräinen puuaines käytetään tehtaan lämmitykseen – lämmitysöljyä ei ole tarvittu hankkia vuosiin.

Osaavia ja sitoutuneita kädentaitajia

Huonekalut valmistetaan Alvar Aallon alkuperäisen näkemyksen mukaan. Tässä yhdistellään käsityötaitoa ja modernia tuotantotekniikkaa. Tehtaalla työskentelee 70 puuseppää ja kymmenen toimihenkilöä.

Erilaiset puuntaivutustekniikat ovat tuotannossa merkittävässä roolissa. Tärkeää on ymmärtää tekniikkaa ja omata käden taitoa. A-factoryn henkilöstöä Silvennoinen kiittelee: se on koulutettua ja sitoutunutta. Työ tehdään pieteetillä, missään kohdin ei oiota. Esimerkiksi Aallon patentoidun L-jalan valmistus käsittää 20 eri työvaihetta. Silvennoinen suree, että ammattikouluja, joista valmistuu puuseppiä, on nykyään vähän. Ala ei kiinnosta nuoria koska sitä ei pidetä hohdokkaana.

Vitran omistus tuonut kasvua

Sveitsiläisen perheyhtiö Vitran tulo 2013 Artekin ja tehtaan omistajaksi muutti suunnan: Silvennoinen kertoo, että tuotantoa on pystytty lisäämään tuntuvasti ja tulevaisuuden näkymät ovat valoisat. Vitra on merkittävä ja tunnettu design-brändi, joka tunnetaan ja toimii maailmanlaajuisesti. Sen valikoimissa on useita huonekaluklassikoita ja -ikoneja, niin koteihin kuin toimistoihinkin. Suomeen Vitran huonekalut tuo ja myy Artek Oy. Vitralla ja Artekilla on laaja myyntiverkosto, josta Kaarinan tehdaskin on päässyt hyötymään. Ulkomainen omistus ei tässä tapauksessa ole ollut huono asia.

Konkreettisesti läheistä yhteistyötä

Vierailumme päättyi vuonna 1913 perustettuun Kuusivaaran verhoomoon, joka on lähes koko olemassaolonsa ajan verhoillut Aallon huonekaluja ja edustaa samaa korkeaa osaamista kuin A-factorykin. Yritys sijaitsi aiemmin muualla, mutta muutti A-factoryn yhteyteen koska kiihtyvässä rekkarallissa tehtaalta verhoomolle ja takaisin ei ollut mieltä. Verhoomo myös uudelleen verhoaa iäkkäitä Aalto-huonekaluja. Vierailullamme lattialla työjonossa seisoi 40-vuotias ”Tankki”-nojatuoli. Sen valmistusta varten aikanaan kaadettu puu on saanut kasvaa 50–80 vuotta ja siksipä tuolinkin elinikä vielä jatkuu. Istuinten toppausta varten verhoomossa ovat laarit meriheinää ja nauhamaista puulastua – kestäviä luonnonmateriaaleja.

Aito tarina erottaa ja tuo voimaa

A-factory on osa tarinaa, jossa yhdistyvät Alvar Aallon luovuus ja suunnittelu, viimeistellyt tuotantomenetelmät, taitavat tekijät ja kestävä kehitys. Niistä yhdessä syntyy brändi, jossa on aitoutta ja syvyyttä. Kuten tutkijatohtori Minna Törmälä on todennut: ”Brändi ei ole logo – se on hyvä tarina”.