Ammattiliitto Pron edustajisto: Laskua koronasta ei voi siirtää yksin palkansaajille | Ammattiliitto Pro
Valikko
  • Muut Pron verkkopalvelut
Pro+

Ammattiliitto Pron edustajisto: Laskua koronasta ei voi siirtää yksin palkansaajille

29.5.2020 klo 13:56
|

Ammattiliitto Pron edustajisto otti kokouksessaan vahvasti kantaa työntekijöiden oikeuksien ja sopimusyhteiskunnan puolesta. 

Pro Uutiset / Lähde: Pron edustajiston tiedote 29.5.2020

 Olemme valmiita puolustamaan oikeudenmukaista työelämää ja sopimusyhteiskuntaa. Missään nimessä käsillä olevaa kriisiä ei saa käyttää keppihevosena työntekijöiden aseman heikentämiseen, Pron edustajiston puheenjohtaja Osmo Salo sanoo. 

Salon mukaan on selvää, että tulevat vuodet ovat kansantalouden ja valtion talouden kannalta raskaita. Bruttokansantuote painuu vuonna 2020 vahvasti miinukselle ja valtion velka kasvaa miljardeilla.  

Ammattiliitto Pro pitää ehdottoman tärkeänä, että taloustilanteen korjaamisen taakka jakaantuu tasaisesti yhteiskunnan eri osille. Laskua ei saa jättää vain palkansaajien ja työttömien maksettavaksi.  

 Monet työntekijät ovat olleet pitkään lomautettuina ja useat joutuneet irtisanotuiksi. Nyt jos koskaan yhteiskunnan tukirakenteiden on oltava kunnossa. Emme hyväksy heikennyksiä työttömyysturvaan tai työsuhteen ehtojen rapauttamista. Vastuulliset toimijat eivät yritä kriisin varjolla vaikeuttaa heikommassa asemassa olevien tilannetta entisestään, Salo linjaa. 

Talousahdingosta nousemiseksi tarvitaan elvytystä. Salo pitää tärkeänä investointeja osaamiseen ja tuotekehitykseen. 

 Kannatamme erityisesti elvytystoimia, joilla vauhditetaan infrarakentamista ja ilmastotoimia. Nyt on hyvä aika rakentaa uutta, vähähiilistä tulevaisuutta, Salo täsmentää. 

Poikkeustilan myötä etätyöskentelystä on tullut asiantuntijatyössä arkea myös siellä, missä sitä ei ole aiemmin tehty. Pron edustajisto pitää muutosta positiivisena ja kannustaa työnantajia pitämään kiinni työskentelytavan hyödyistä myös poikkeustilan päättymisen jälkeen.  

 Etätyö mahdollistaa osaavan ja ammattitaitoisen työvoiman saatavuuden ympäri Suomea. Aina ei tarvitse muuttaa työn perässä Etelä-Suomeen, Salo muistuttaa.  

Pron edustajisto kannustaakin pitämään huolta työhyvinvoinnista ja ergonomiasta myös etätyössä. Työn ja vapaa-ajan erottaminen on entistä tärkeämpää, ja työ- ja virkaehtosopimuksen mahdollistamat työaikajoustot on otettava täysimääräisesti käyttöön. Työntekijöiden vakuutusturva on etätyössä heikompi kuin työpaikalla. Vakuutusturva onkin huomioitava tulevissa sopimuksissa tai lainsäädännön muutoksissa.  

Ammattiliitto Pron edustajisto kokoontui kevätkokoukseensa 29.5.2020. Kokous käytiin pääosin etäkokousjärjestelmien välityksellä, mutta pieni osa edustajistosta ja henkilökunnasta kokoontui myös liiton uusiin toimitiloihin Kalasataman Työpajankadulle. Liitto aloittaa työskentelynsä uusissa toimitiloissa täysipainoisesti, kun koko henkilökuntaa koskeva etätyöskentelyohjeistus päättyy.