Blue1 tuomittiin maksamaan korvaukset irtisanotulle | Ammattiliitto Pro
Valikko
  • Muut Pron verkkopalvelut
Pro+

Blue1 tuomittiin maksamaan korvaukset irtisanotulle

5.11.2014 klo 10:40
|

Hovioikeus on pitänyt ennallaan käräjäoikeuden tuomion, jossa lentoyhtiö Blue1 Oy määrättiin korvauksiin työsopimuksen perusteettomasta päättämisestä sekä yhteistoimintalain rikkomisesta.

Pro Uutiset / Katri Kangas

Helsingin hovioikeus on pitänyt ennallaan käräjäoikeuden tuomion, jossa katsottiin lentoyhtiö Blue1:n rikkoneen sekä uudelleensijoitusvelvoitettaan että yhteistoimintalakia.

Blue1:n on näin ollen maksettava yhtiöstä irtisanotulle henkilölle työsopimuksen perusteettomasta päättämisestä 8 kuukauden palkkaa vastaava korvaus 30 392 euroa, josta osa eli 9 906 euroa Työttömyysvakuutusrahastolle, sekä yhteistoimintalain rikkomisesta 14 000 euroa hyvitystä sekä viivästyskorkoja. Blue1:n on myös korvattava irtisanotuksi tulleen entisen työntekijänsä oikeudenkäyntikulut.

Blue1:ssä huoltosuunnittelijana työskennellyt henkilö irtisanottiin yhtiössä käytyjen yt-neuvottelujen seurauksena vuonna 2011. Irtisanotulle ei tarjottu hänen irtisanomisaikanaan Blue1:ssa avoinna ollutta ostajan tehtävää, vaan siihen palkattiin ulkopuolinen henkilö.

Hovioikeus katsoi käräjäoikeuden tapaan, että avoinna ollut työ olisi ollut irtisanotun koulutusta, ammattitaitoa ja kokemusta vastaavaa työtä. Perehdyttämisestä tehtävään ei olisi aiheutunut työantajalle mainittavia kustannuksia tai ajanhukkaa. Blue1 on näin ollen rikkonut työsopimuslain mukaista uudelleensijoitusvelvoitettaan.

Hovioikeus myös katsoi käräjäoikeuden lailla, että Blue1:ssa aloitettiin yt-neuvottelut vasta sen jälkeen, kun tosiasiallista päätösvaltaa yhtiössä käyttänyt konsernin emoyhtiö SAS Group oli jo tehnyt Blue1:n liiketoimintaa koskevan päätöksen, joka johti henkilöstövähennyksiin. Koska tytäryhtiössä on käytävä yhteistoimintaneuvottelut ennen kuin emoyhtiössä tehdään ratkaisu tytäryhtiön toiminnan olennaisesta supistamisesta, Blue1 rikkoi yhteistoimintalakia.

Hovioikeuden tuomio ei ole lainvoimainen. Määräaika valitusluvan pyytämiseen ja valituksen tekemiseen korkeimmalle oikeudelle päättyy 29. joulukuuta.