Borealis Polymers vähentää yksipuolisesti henkilöstön työmatkakuljetuksia | Ammattiliitto Pro
Valikko
  • Muut Pron verkkopalvelut
Pro+

Borealis Polymers vähentää yksipuolisesti henkilöstön työmatkakuljetuksia

10.9.2020 klo 15:12
|

Porvoon Kilpilahteen ei julkinen liikenne kulje, joten toimivat työmatkakuljetukset ovat olleet jopa edellytys työsuhteen solmimiselle. Borealiksen henkilöstö paheksuu salaa valmisteltua heikennystä.

Pro Uutiset

Muovin valmistaja Borealis Polymers Oy aikoo karsia lähes puolet työmatkavuoroista Porvoosta ja lähiympäristöstä Kilpilahteen lokakuussa 2020. Työmatkajärjestelyt koskevat ainakin välillisesti koko henkilöstöä.

Ajovuorojen karsiminen hankaloittaa töihin tuloa ja töistä lähtöä. Heikennykset estävät muun muassa liukuvan työajan käytön käytännössä.

Esimerkiksi jos porvoolainen myöhästyy neljän bussista, seuraava mahdollisuus päästä kotiin on vasta kello seitsemän bussilla.

– Tutkimusorganisaation töitä ei voi keskeyttää työajan päättyessä missä vaiheessa tahansa, muuten voi mennä koko päivän työ hukkaan. Kemian alan projektitöissä on tärkeää jättää keitokset turvalliseen kohtaan. Se asettaa työn suunnittelulle omat haasteensa, huomauttaa varapääluottamusmies Soile Lustig.

Työmatkakuljetukset ovat työntekijöiden työsuhde-etu ja toimivat työmatkakuljetukset ovat olleet osalle edellytys työsuhteen solmimiselle.

– Olisi reilua, että myös vuorotyöläisten vuorojen vaihdot ja sopivat reitit huomioitaisiin, Lustig lisää.

"Ei yhdenvertaisuussuunnitelman hengen mukaista"

Harvennetut tai kokonaan pois jäävät vuorot vaikeuttavat myös työntekijöiden työ- ja perhe-elämän yhteensovittamista.

– Yhtiön toiminta saattaa ihmiset eriarvoiseen ja osin kohtuuttomaan asemaan. Ajokortittomien ja autottomien kulkeminen sekä lapsiperheiden arjen yhteensovittaminen vaikeutuvat. Työnantajan toiminta ei ole Borealiksen tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelman periaatteiden mukaista, henkilöstöyhdistyksestä painotetaan.

Yrityksen mukaan vuorojen vähentäminen säästää kustannuksia ja vähentää hiilidioksidi eli CO2 -päästöjä.

– Sehän pakostakin lisää päästöjä, että henkilökunnan on siirryttävä käyttämään omia autojaan, toteaa varapääluottamusmies Lustig.

Autoilun lisääntyessä Kilpilahden alueen liikennejärjestelyiden kapasiteetti tulisi selvittää. Yksityisautoilun lisääntyminen vaatisi myös lisää parkkipaikkoja.

Luottamus neuvottelukumppaniin heikkenee

Työnantajan yksipuolinen toiminta vesittää henkilöstön luottamuksen työnantajaan sopimuskumppanina. Yhtiö ei ole pitänyt henkilöstöä ajan tasalla, eikä kuullut henkilöstön näkemyksiä työmatkaliikenteestä lainkaan.

– Henkilöstö ei voinut edes oikea-aikaisesti ottaa kantaa asiaan, kun neuvotteluista ei kerrottu, varapääluotto toteaa.

Henkilöstö toivoo, että työnantaja hautaa suunnitelmansa ja palaa neuvottelupöytään.

– Borealis on pärjännyt erinomaisesti Pron työolotutkimuksissa. Ikävää, että yhtiö romuttaa toiminnallaan paikallisen sopimisen kulttuurin yrityksessä ja heikentää työntekijöiden työhyvinvointia, toteaa kemian sopimusalavastaava Taru Reinikainen Ammattiliitto Prosta.