Brexit häämöttää – Suomessa asuvia brittejä suositellaan rekisteröitymään | Ammattiliitto Pro
Valikko
  • Muut Pron verkkopalvelut
Pro+

Brexit häämöttää – Suomessa asuvia brittejä suositellaan rekisteröitymään

28.2.2019 klo 14:40
| |

Iso-Britannian mahdollinen sopimukseton ero Euroopan Unionista vaikuttaa Suomessa asuvien brittien oleskeluoikeuteen. Maahanmuuttovirasto suosittelee Iso-Britannian kansalaisia rekisteröimään oleskelunsa Suomessa.

Pro Uutiset

Mikäli Iso-Britannian ero Euroopan Unionista toteutuu ilman sopimusta, ovat Suomessa asuvat Iso-Britannian kansalaiset 30. maaliskuuta alkaen kolmannen maan kansalaisia. Tällöin heidän oleskeluoikeutensa ei enää perustu EU-kansalaisuuteen vaan edellyttää oleskelulupaa, jonka myöntäminen ei kuitenkaan ole automaattista. Pahimmassa tapauksessa oleskeluoikeuden voi menettää.

Maahanmuuttoviraston apulaispäällikkö Raimo Pyysalon mukaan tilanteeseen varaudutaan niin kansallisella kuin EU-tasolla. 

– EU-komission asetuksella on jo säädetty briteille 90 vuorokauden viisumivapaus, jonka turvin oleskeluoikeus jatkuu. Lisäksi kansallisesti on valmistelussa erillislaki, joka mahdollistaisi oleskelun jatkamisen aina vuoden 2020 loppuun asti, kertoo Pyysalo.

Erillislain tarkoituksena on mahdollistaa briteille riittävä aika oleskelulupahakemuksen tekemiselle sekä hakemusten käsittelylle, jotta jokaiselle hakijalle on tehty päätös ennen erillislain päättymistä. Erillislain mukainen oleskelu edellyttää, että Iso-Britannian kansalainen rekisteröi oleskeluoikeutensa viimeistään 29. maaliskuuta.

Maahanmuuttovirasto suosittelee Britannian kansalaisia rekisteröitymään mahdollisimman pian.

– Olemme toistaiseksi suositelleet rekisteröitymään EU-kansalaisena, jos se on tekemättä. Koska brexit-päätöstä ei ole tehty, emme toistaiseksi kannusta vireyttämään oleskelulupa-asiaa, sillä edelleen on olemassa mahdollisuus eron peruuntumiselle.

Maahanmuuttovirasto ei toistaiseksi ole ohjeistanut suomalaisia työnantajia brexitiin liittyen. Mikäli brexit toteutuu, tarvitsevat Suomessa työskentelevät britit jatkossa työperustaisen oleskeluluvan.

– Työperusteisen oleskeluluvan yhtenä edellytyksenä on riittävä tulotaso, jonka osoittamiseen tarvitaan palkkakuitti. Lisäksi tarvitaan työnantajan täyttämä liite työntekijän oleskelulupahakemukseen. Muilta osin erillislaki ja sen myötä syntyvä tilapäinen oleskeluoikeus mahdollistaa elämäntilanteen jatkamisen, kunnes oleskelulupa on myönnetty tai vuoden 2020 loppuun asti, Pyysalo toteaa.

Tilastokeskuksen mukaan Suomessa asui vuonna 2017 noin 4500 Iso-Britannian kansalaista.

 

Maahanmuuttoviraston suositukset Suomessa asuville Iso-Britannian kansalaisille

Jos et ole jo rekisteröinyt oleskeluoikeuttasi:

Jos et ole varma, oletko rekisteröitynyt:

  • Soita Maahanmuuttoviraston palvelunumeroon 0295 419 600 (ma–pe klo 9–16) tai
  • Lähetä sähköposti osoitteeseen: migri@migri.fi. Ilmoita sähköpostissa nimesi, syntymäaikasi ja kansalaisuutesi. Kerro myös asiakasnumerosi, jos sinulla on sellainen. Älä lähetä tiedusteluja henkilökohtaisiin sähköpostiosoitteisiin.

Onko sinulla myös toisen EU- tai ETA- maan kansalaisuus?

  • Maahanmuuttovirasto suosittelee rekisteröitymään uudelleen toisen kansalaisuutesi perusteella, vaikka olisit rekisteröinyt oleskelusi jo Ison-Britannian kansalaisuuden perusteella.

Lisätietoja Maahanmuuttoviraston verkkosivuilla.