Energia-alan lakko siirtyy kahdella viikolla – alalle ylityökielto | Ammattiliitto Pro

Energia-alan lakko siirtyy kahdella viikolla – alalle ylityökielto

28.1.2020 klo 16:40

Työministerin päätöksellä energia-alan lakko siirtyy kahdella viikolla eteenpäin. Ylityö- ja vuoronvaihtokielto alkaa helmikuun alussa.

Työministeri Tuula Haatainen on valtakunnansovittelijan pyynnöstä siirtänyt energia-alan lakkoa, jonka oli määrä alkaa 1.2.2020 klo 00.00. Siirron jälkeen mahdollinen lakko alkaa 15.2.2020 klo 00.00 ja päättyy 22.2.2020 klo 23.59 ennalta määrätyissä yrityksissä.

Energia-alan neuvotteluita jatkettiin tänään 28.1 kello 9 sovittelija Jukka Ahtelan johdolla.

– Sovittelussa käytiin läpi avoimia kysymyksiä eikä toistaiseksi läpimurtoa keskeisissä kiistakysymyksissä saavutettu, kertoo energia-alan sopimusalavastaava Petteri Hyttinen Ammattiliitto Prosta.

Sovittelijan esityksestä osapuolet tapaavat uudelleen perjantaina 31.1.2020 ja neuvottelevat muista tekstikysymyksistä. Seuraava sovittelu on maanantaina 3.2.2020.

Ylityö- ja vuoronvaihtokielto helmikuun alussa koko alalla

Ylityö- ja vuoronvaihtokielto alkaa ennalta ilmoitetun mukaisesti 1. helmikuuta kello 00.00 koko alalla. Ylityökiellon aikana ei tehdä ylityötä, liukumia, vaihdeta työvuoroja tai matkusteta vapaa-ajalla. Työvuoroihin saavutaan työvuoron alkaessa eikä vuoronvaihtoihin liittyviä ylitöitä tehdä.

Varallaoloon osallistutaan ilmoitetun varallaololistan mukaisesti, mutta ylitöitä ei tehdä.

– Käytännössä se tarkoittaa, että varallaolotehtävissä viat otetaan vastaan, mutta niiden varsinainen korjaus aloitetaan vasta seuraavan työvuoron alkaessa, kertoo sopimusalavastaava.