Eurooppalainen kemianteollisuus haluaa varmistaa työvoiman riittävyyden | Ammattiliitto Pro

Eurooppalainen kemianteollisuus haluaa varmistaa työvoiman riittävyyden

27.5.2011 klo 10:08

Unionimaihin syntyi huhtikuussa ensimmäinen kemianalan koulusta määrittelevä sopimus. Suomalaiset yritykset palkkasivat alkuvuodesta lisää väkeä.

Teksti Pro Uutiset/Jaana Pohja

EU-tason työmarkkinaosapuolet ovat sopineet kemianteollisuuden koulutuksesta.

Euroopan unionin kaikkia jäsenmaita koskevalla niin sanotulla runkosopimuksella kemianalan työnantaja- ja palkansaajaliitot pyrkivät takamaan, että alan töihin löytyy riittävästi ja oikein koulutettua työvoimaa.

Koulutuksen muokkaaminen yhtenäisemmäksi helpottaa myös alan osaajien siirtymistä työn perässä EU-maasta toiseen.

Huhtikuussa solmittu sopimus määrittelee toimenkuvat muun muassa työnjohtajille ja prosessioperaattoreille.

Kemianteollisuuden koulutuksen runkosopimuksen solmivat Euroopan kemianteollisuuden työnantajat (The European Chemical Employers Group) ja Euroopan kaivos-, kemian- ja energiatyöntekijöiden liitto (The European Mine, Chemical and Energy Workers’ Federation).

Jos kiinnostuit aiheesta, lisätietoja sopimuksesta antaa Prossa sopimusalavastaava Taru Reinikainen, sähköposti: taru.reinikainen@proliitto.fi.

Kemianteollisuudessa myönteiset näkymät

Kemianteollisuuden yritykset kuvasivat suhdannetilannettaan huhtikuussa keskimäärin tavanomaista paremmaksi. Myös tulevaisuutta arvioitiin pääosin myönteisesti.

Tilauskanta on Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n suhdannebarometrin mukaan kohonnut nyt keskimääräistä korkeammalle. Myös kapasiteetin käyttöaste on hyvällä tasolla, kun sekä tuotanto että henkilöstön määrä ovat kasvaneet alkuvuonna.

Tuotannon ja henkilöstön määrän ennustetaankin edelleen lisääntyvä, vaikka barometrin mukaan tuotannon kasvuvauhti kemianteollisuudessa näyttäisi laantuvan.

Muuta aiheeseen liittyvää

Kemianteollisuuden toimialakatsaus (Kemianteollisuus ry, huhtikuu 2011)