Finanssialalla kevät on palkkakeskustelun aikaa | Ammattiliitto Pro

Rahoitus- ja vakuutusalalla varma kevään merkki on valmistuminen henkilökohtaisiin palkkakeskusteluihin.

Jaossa on nyt 1,2 prosenttia yrityksen kuukausittaisesta palkkasummasta, ja korotukset maksetaan kesäkuussa.

Ammattiliitto Pron finanssisektorin sopimusalavastaava Ira Saarnio muistuttaa, että viime vuoden lokakuussa kaikille maksettiin prosentin yleiskorotus.

– Kesäkuussa maksuun tulevat toimihenkilön ja esimiehen välisessä palkkakeskustelussa sovittu korotus.

Korotus kolmelle neljästä

Saarnio tähdentää, että automaattisesti keskustelu ei johda
palkan nousuun, mutta sen avulla voi varmistaa, että korotuksetta
jääminen ei johdu esimerkiksi systemaattisesta syrjinnästä.

Edellisellä kierroksella keskustelut toivat korotuksen neljästä toimihenkilöstä kolmelle.

Saarnio painottaa, että oikein toteutetusta palkkakeskustelusta on aina hyötyä.

– Se vahvistaa työsuorituksen ja palkan yhteyttä sekä tarjoaa tilaisuuden puhua säännöllisesti esimiehen kanssa työstä ja palkasta, Saarnio listaa.

Ennen keskusteluun ryhtymistä työpaikan jokaisen toimihenkilön on saaatava tiedot ryhmän tai konsernin keskiansioista ja ansioiden keskimäärisestä kehityksestä.

– Näiden tietojen perusteella voi arvioida lähtökohtansa ja laskea, mitä 1,2 prosenttia on omassa palkassa, Saarnio kertoo.

Lokakuun 2009 ansiotilastot osoittavat, että toimihenkilötehtävissä 1,2 prosenttia on keskimäärin 33 euroa kuukaudessa. Esimies- ja asiantuntijoilla vastaava prosenttiosuus on 55 euroa kuukaudessa.

Mahdollinen syrjintä palkkatoimikuntaan

Kevään keskustelukierros palkoista on kolmas finanssialalla ja sampopankkilaisilla jo neljäs.

Saarnio painottaa, että jos henkilö on saanut kahdella aiemmalla kierroksella ja saa myös nyt alle puolet keskustelujen keskimääräisestä korotuksesta, työehtosopimus edellyttää siirtämään tapauksen palkkatoimikunnan tutkittavaksi.

– Tämä on tärkeää yksilön suojan kannalta.

Toistaiseksi ohjeistus keskusteluun palkoista eli Palkkasivusto löytyy Pron edeltäjän Ammattiliitto Suoran verkkosivuilta.

Pron rekisteröitymistä edellyttävät jäsensivut täydentyvät Palkkasivustolla lähikuukausina.

Rahoitusalan tes-faktat

• Sopimuskausi on 14.10.2010–30.9.2014.

• Korotukset neuvotellaan kunkin vuoden syyskuussa. Yleiskorotus ja palkkakeskusteluerä jaetaan suhteessa 50/50.

• Sopimuksen muusta sisällöstä eli teksteistä sovitaan joka toinen vuosi syyskuussa. Seuraavan kerran neuvotellaan syksyllä 2011 ja 2013.

Pro Uutiset/Pirjo Salmela/Jaana Pohja