Finnairin ja Swissport Finlandin yhteistyö päättyy – pääluottamusmies kertoo päätöksen olleen shokki | Ammattiliitto Pro
Valikko
  • Muut Pron verkkopalvelut
Pro+

Finnairin ja Swissport Finlandin yhteistyö päättyy – pääluottamusmies kertoo päätöksen olleen shokki

27.10.2020 klo 15:14
|

Finnairin yhteistyö Swissport Finlandin kanssa maapalveluista päättyy. Pääluottamusmies Rauli Ruohonen pitää päätöstä tyrmistyttävänä, mutta vakuuttaa henkilöstön edustajien tekevän kaikkensa töiden säilymisen puolesta. 

Pro Uutiset

Finnair ilmoitti tänään solmineensa sopimukset lentojensa maapalveluista Helsinki-Vantaalla Airpron ja Aviator Finland Oy:n kanssa. Finnairin nykyisen kumppanin Swissport Finlandin sopimus päättyy maaliskuun 2021 lopussa.

Swissportin toimihenkilöiden pääluottamusmies Rauli Ruohonen kertoo päätöksen tulleen niin hänelle itselleen kuin koko henkilöstölle shokkina.

– Tämä oli todella yllättävä ratkaisu, sillä Swissport Finland on tehnyt hyvää työtä jo kymmenkunta vuotta, ja käsitykseni mukaan myös Finnair on ollut työn jälkeen erittäin tyytyväinen, Ruohonen sanoo.

Swissport Finlandissa on käyty viime elokuun lopusta lähtien yt-neuvotteluita, jotka koskevat yhteensä 700 maapalveluiden työpaikkaa. Koronatilanteen aiheuttaman lentoliikenteen kriisin lisäksi neuvottelujen aloittamiseen vaikutti Finnairin kanssa tehtävän yhteistyön tulevaisuus.

Ammattiliitto Pron sopimusalavastaava Anne Mähönen pitää päätöstä erittäin valitettavana.

– Finnairin ratkaisu vaikuttaa Swissport Finlandissa työskentelevien tilanteeseen todella vakavalla tavalla ja mahdollisilta irtisanomilta tuskin voidaan välttyä, Mähönen sanoo.

Tavoitteena liiketoimintasiirto

Finnairin yllättävä päätös yhteistyön päättämisestä asettaa Swissport Finlandin henkilöstön monimutkaisen tilanteen eteen. Pääluottamusmies Ruohosen mukaan ratkaisuja kuitenkin etsitään aktiivisesti.

– Vaikka Finnair onkin ylivoimaisesti suurin asiakkaamme, se ei kuitenkaan ole ainoa. Yhteistyön päättyessä keväällä pyrimme siihen, että osa henkilöstöstä siirtyisi Airprohon ja Aviatoriin vanhoina työntekijöinä. Tästä toki voivat vastaanottavat yritykset olla vielä toista mieltä eli luvassa on hyvin mielenkiintoiset neuvottelut, Ruohonen sanoo.

Ruohosen mukaan henkilöstön edustajat tekevät kaikkensa, jotta työt säilyisivät.

– Myös työnantaja on antanut ymmärtää, että työpaikkojen säilyttäminen olisi myös heidän tavoitelistallaan.

Neuvottelut liiketoimintasiirrosta pyritään aloittamaan mahdollisimman pian. Tätä ennen odotetaan kuitenkin työnantajan arviota tilanteesta.

– Olemme antaneet työnantajalle aikaa tehdä omia laskelmiaan ja miettiä perusteita työntekijöiden siirtämiselle uusiin työtehtäviin, Ruohonen toteaa.