ICT-asiantuntijoille 30 prossaa nykyistä vähemmän? Palta ja Barona yrittävät repiä ict-alan työehtosopimusta | Ammattiliitto Pro
Valikko
  • Muut Pron verkkopalvelut
Pro+

ICT-asiantuntijoille 30 prossaa nykyistä vähemmän? Palta ja Barona yrittävät repiä ict-alan työehtosopimusta

19.12.2016 klo 13:07
|

Työnantajaliitto Palta ja henkilöstöpalveluyritys Barona yrittävät pakottaa ICT-alan asiantuntijatyötä tehtäväksi eri työehtosopimuksella ja 30 prosenttia nykyistä pienemmillä ansioilla. Pro haluaa pitää kiinni sopimuksista.

Pro Uutiset

Työnantajaliitto Palta ja henkilöstöpalveluyritys Barona yrittävät pakottaa ICT-alan asiantuntijatyötä toisen työehtosopimuksen piiriin.

Ammattiliitto Pron asiantuntijat haluavat pitää sopimuksista kiinni.

– ICT-alan työehtosopimuksessa on selvästi rajattu, että ict-alan yleissitovan sopimuksen piiriin kuuluvat kaikki ICT-alan työt myös call- ja contact-centereissä, toteaa ICT-alan sopimusalavastaava Arto Heikkilä Ammattiliitto Prosta.

Työmarkkinajärjestöjen tekemä yleissitova työehtosopimus koskee kaikkien alalla työskentelevien työehtoja.

– Asia on tärkeä koko ICT-alan kannalta. Paltan toivoma muutos siirtymisestä toiseen työehtosopimukseen tarkoittaisi ICT-asiantuntijoille noin 30 prosenttia nykyistä heikompia ansioita sekä työsuhteen ehtoja kuin nykyinen Pron ICT-alan sopimus, laskee Pron sopimusalavastaava Heikkilä.

Asia koskee ICT-alan alihankkijoina toimivia yhtiöitä kuten Barona Customer Care Oy ja Barona Projektit Oy, jotka tekevät teleoperaattoreiden alihankintaa esimerkiksi Joensuussa ja Kuusamossa.

Miten työehtosopimuksen vaihtaminen näkyisi tulevaisuudessa?

– Jos työnantaja saa ensin siirrettyä alihankintatyön halvemman sopimuksen piiriin, työnantaja haluaa seuraavaksi siirtää sinne kaikki muutkin asiakaspalvelu- ja myymälätyöt, toteaa sopimusalavastaava Heikkilä.

ICT-alan työtä ICT-alan ehdoilla

Muste kilpailukykysopimuksessa (kiky) on tuskin ehtinyt kuivua, kun työnantajaliitto Palta on jo ohjeistanut henkilöstöpalveluyritystä, ettei Baronan tarvitse neuvotella kiky-työajan pidennystä ICT-alan luottamusmiesten kanssa kanssa. Paltan mukaan Barona voisi mieluummin neuvotella ICT-alaa tekevien toimihenkilöiden työajan pidennyksestä Palvelualojen ammattiliiton PAMin luottamusmiehen kanssa.

– Asian tekee omituiseksi se, että Prolla ja Ammattiliitto PAMilla on yhteisymmärrys siitä, että ICT-alan työtä tehdään ainoastaan ICT-alan työehtosopimuksella. Silti Palta tulkitsee, että he voivat yksipuolisesti rikkoa sopimuksen soveltamisalaa, kertoo ICT- ja viestintäalojen johtaja Anssi Vuorio Ammattiliitto Prosta.

ICT-alaa tekevillä toimihenkilöillä Baronassa lukee työsopimuksessa, että heihin sovelletaan ict-alan työehtosopimusta. Lisäksi yritys on ilmoittanut liittyessään Paltaan, että se soveltaa ict-alan sopimusta teleoperaattoreiden alihankinnassa. Baronassa on jo vuosien ajan toiminut prolaisia ict-alan toimihenkilöitä edustava luottamusmies, jonka kanssa on neuvoteltu ICT-alan työstä.

– Paltan toiminta rikkoo ICT-alan työehtosopimusta ja sotkee Paltan työmarkkinasuhteet Pron kanssa entisestään, painottaa johtaja Vuorio Prosta.

Riitaa on pyritty ratkaisemaan sekä Baronan toimivan johdon että Paltan työmarkkinajohdon kanssa, mutta heikoin tuloksin.