ILOn uusi yleissopimus 190 on ratifioitava | Ammattiliitto Pro
Valikko
  • Muut Pron verkkopalvelut
Pro+

ILOn uusi yleissopimus 190 on ratifioitava

12.12.2019 klo 09:33
|

Uusi, historiallinen sopimus tuo oikeuden työelämään ilman häirintää ja väkivaltaa. Ammattiliitto Pro vaatii sopimuksen ratifiointia sekä parempaa häirintään puuttumista työpaikoilla. Tämä olisi myös työantajien etu. 

Pro Uutiset

Kansainvälisen työjärjestön (ILO) työkonferenssin hyväksyi kesäkuussa 2019 yleissopimuksen (nro 190) ja sitä täydentävän suosituksen (nro 206) väkivallan ja häirinnän poistamisesta työelämässä.

Sopimuksen myötä meillä on työelämässä uusi oikeus, oikeus työelämään ilman väkivaltaa ja häirintää. Yleissopimus suojaa työntekijöitä laajasti, lähtökohtaisesti kaikkia työssä olevia henkilöitä kaikissa työhön liittyvissä tilanteissa. Se huomioi myös ensimmäistä kertaa lähisuhdeväkivallan vaikutukset työelämään. Sopimuksen mukaan jäsenvaltioilla on velvollisuus edistää työpaikoilla ilmenevän häirinnän ja väkivallan nollatoleranssia. Se edellyttää myös häirinnän vastaisen ohjeistuksen laatimista, kouluttamista ja käytännön soveltamista työpaikoilla.

Ohjeistuksen laatiminen yhteistoiminnassa häirinnän ja epäasiallisen kohtelun varalta jokaiselle työpaikalle, on myös yhtenä Pron tavoitteena meneillään olevalla työehtosopimuskierroksella.  Ikävä kyllä tämäkin tavoite on kohdannut työnantajapuolelta vastustusta.

Työelämän väkivallalla ja häirinnällä on vaikutuksia paitsi yksilöön, myös koko työyhteisöön ja työpaikkaan sekä yhteiskuntaan. Olisi kaikkien, myös työnantajan etu, että häirintää ennaltaehkäistään ja tapahtuneisiin tilanteisiin puututaan johdonmukaisesti ja tehokkaasti.  

ILOn jäsenvaltioiden, Suomi mukaan lukien, on ratifioitava sopimus, jotta se tulisi voimaan. ILOn sääntöjen mukaan tämän prosessin tulee käynnistyä vuoden kuluessa ja työmarkkinajärjestöjen kantoja on kuultava tässä yhteydessä. On myös ratkaistava täyttääkö Suomi ratifiointiedellytykset ja mitä lainsäädännöllisiä muutoksia tarvitaan. Ammattiliitto Pro kannattaa sopimuksen nopeaa ratifiointia.   

Pro edistää oikeutta häirinnästä vapaaseen ympäristöön myös omassa toiminnassaan. Häirinnästä vapaa Pro -toimintaohje on hyväksytty ja otettu käyttöön tänä syksynä.

Väkivallan ja sen uhan sekä häirinnän ja epäasiallisen kohtelun parempi hallinta ja lopulta poistaminen tulee olla työelämän kehittämisen tavoite. Jokaiselle on taattava oikeus työskennellä ilman häirintää ja ahdistelua.

Lue lisää

Naisiin kohdistuvan väkivallan vastaisen päivän uutinen Oikeus työelämään ilman häirintää ja väkivaltaa 25.11.2019
Pro on häirinnästä vapaa uutinen18.11.2019
Ammattiliitto Pron lausunto Ammattiliitto Pron lausunto väkivallan ja häirinnän poistamista työelämässä koskevan Kansainvälisen työjärjestön ILO:n yleissopimuksen (nro 190) hyväksymisestä ja voimaansaattamisesta 15.11.2019
Minea Pyykösen blogi Häirinnästä vapaa liitto – turvallinen liitto 15.11.2019
Tanja Lehtorannan blogi Uusi sopimus takaa oikeuden työelämään ilman häirintää tai väkivaltaa 24.6.2019
Globaalit liitot kuten UNI, IndustriALL ja IUF kampanjoivat yhdessä ratifioinnin edistämiseksi.