Janita sulkee kenkätehtaansa Seinäjoella – työt loppuvat 66 hengeltä | Ammattiliitto Pro
Valikko
  • Muut Pron verkkopalvelut
Pro+

Janita sulkee kenkätehtaansa Seinäjoella – työt loppuvat 66 hengeltä

26.6.2018 klo 15:55
|

– On valitettavaa, ettei naisvaltainen käsityöala pärjää Suomessa. Koko henkilöstö on täynnä taitavia ja ammattitaitoisia ihmisiä. Koneita on toki paljon, mutta niillä ei tee mitään, jos ammattitaitoiset kädet eivät niitä ohjaa, kertoo luottamusmies.

Pro Uutiset

Naisten jalkineita valmistava Janita Oy sulkee kenkätehtaansa ja lopettaa tuotannon asteittain vuoden 2018 loppuun mennessä. Seinäjoella 60 vuotta toiminut kenkätehdas irtisanoo 66 henkilöä, joista 14 on toimihenkilöä.

Toimihenkilöiden luottamusmies Merja Mäkiniemi kertoo, että henkilöstö on ottanut tiedon rauhallisen mielin vastaan.

– Mieli on toki haikea, viimeiset kolme vuotta ovat olleet raskaita ja täynnä lomautuksia.

Heinäkuussa tehdas hiljenee kesälomien ajaksi, mutta syksyn ja talven mallistojen tekeminen aloitetaan elokuussa.

– On valitettavaa, ettei naisvaltainen käsityöala pärjää Suomessa. Koko henkilöstö on täynnä taitavia ja ammattitaitoisia ihmisiä. Koneita on toki paljon, mutta niillä ei tee mitään, jos ammattitaitoiset kädet eivät niitä ohjaa, jatkaa Mäkiniemi.

Valmennusta uuden työn etsimiseen

Monella on takana pitkäaikainen, lähes neljäkymmentä vuotta kestänyt työsuhde Janitassa. Henkilöstön keski-ikä on 49 vuotta ja 44 henkilöllä on kuuden kuukauden irtisanomisaika.

Vuoden 2017 alusta yli 30 henkeä työllistävä työnantaja on ollut velvollinen tarjoamaan tuotannollisilla ja taloudellisilla perusteilla irtisanomalleen työntekijälle tilaisuuden osallistua työllistymistä edistävään valmennukseen tai koulutukseen kustannuksellaan.

Yrityksellä on suunnitteilla työllistymistä edistävä koulutuspaketti, johon haetaan sopivaa palveluntarjoajaa. Paketin sisällöstä päätetään elokuussa. Irtisanottaville järjestetään myös TE-toimiston muutosturvainfo alueen työmahdollisuuksista. Sopimusalavastaava Iris Schiewek tapaa Pron jäseniä elokuussa ja kertoo työsuhteen ehdoista sekä työttömyysturvasta. Ilmarisen edustaja kertoo myös eläkeasioista. 

– Seinäjoki on kasvava ja kehittyvä alue, joten toivon jokaisen löytävän paikkansa, kertoo Mäkiniemi.

Taustalla idänkaupan hiipuminen

Yt-neuvottelut aloitettiin 7. toukokuuta eikä niiden aikana löydetty muuta vaihtoehtoa kuin toiminnan lopettaminen. Yritys perustelee tehtaan lopettamista Venäjän kaupan hiipumisella ja tuotannon siirtymisellä halvempiin tuotantomaihin.

– Yt-neuvottelutulos päättää yhden perinteisen ja käsityövaltaisen alan, teollisen muotikengän valmistuksen Suomessa, kertoo toimitusjohtaja Jari Salmi tiedotteessa.