Kela: Synnytysikäiset naiset yrityksille oletettua halvempia | Ammattiliitto Pro

Kela: Synnytysikäiset naiset yrityksille oletettua halvempia

15.4.2011 klo 11:24

Pro ehdottaa Suomeen vanhempainrahastoa.

Pro Uutiset/Jaana Pohja/lähde: YLE

Synnytysikäisistä naisista yrityksille syntyviä kustannuksia liioitellaan julkisuudessa.

Johtava tutkija Anita Haataja Kansaneläkelaitokselta totesi torstaina Yle Uutisille, että ”lapsen teko maksaa työnantajalle työvoimakuluista mitattuna noin 0,1–0,3 prosenttia. Kustannus on monta kertaa pienempi kuin esimerkiksi yritysten luontoisedut tai työpaikkakoulutus”.

Haataja arvioi, että muun muassa yleinen keskustelu synnytysikäisten naisten yrityksille aiheuttamista kustannuksista on johtanut nuorten naisten määräaikaisten työsuhteiden yleistymiseen.

Pro: rahasto kustannusten hyvittämiseksi

Ammattiliitto Pro ehdotti maaliskuussa, että nyt olisi viimein aika selvittää, voitaisiinko Suomeen perustaa rahasto äitiys- ja isyysvapaista syntyvien kustannusten hyvittämiseksi yrityksille.

Sektorijohtaja Tuovi Orpana kertoo, että rahasto korvaisi kustannukset niille työnantajille, jotka maksavat palkkaa äitiys- ja isyysvapaan ajalta.

Rahastoon kerättäisiin maksuja kaikkien alojen työnantajilta.

Näin edistettäisiin Orpanan mukaan eri toimialojen tasapuolista kohtelua, kun lasten syntymästä johtuvat kustannukset tasattaisiin nais- ja miesvaltaisten alojen kesken.

– Samalla vähentyisi pienten lasten vanhempiin työelämässä kohdistuva syrjintä.

Vuosittain synnyttävästä 60 000 äidistä vain alle puolet saa palkallista äitiyslomaa, silloinkin valtaosan kustannuksista hoitaa Kansaneläkelaitos.

Muuta aiheeseen liittyvää

Pro kaipaa Suomeen rahastoa vanhempainvapaan tueksi / Rahasto korvaisi kustannukset niille työnantajille, jotka maksavat palkkaa äitiys- ja isyysvapaan ajalta. (Pro Uutiset 14.3.2011)

Työryhmä: Vanhempainvapaa nykyistä pitemmäksi  (STM 10.3.2011)