Keskusjärjestöneuvottelut jatkuivat aamulla | Ammattiliitto Pro

Keskusjärjestöneuvottelut jatkuivat aamulla

3.10.2011 klo 10:37

Lähes 200 000 metalliteollisuuden palkansaajaa siirtyi lauantaina sopimuksettomaan tilaan. Liitot kertovat mahdollista työtaistelutoimista myöhemmin tällä viikolla.

Pro Uutiset/Jaana Pohja

Työmarkkinakeskusjärjestöt jatkoivat maanantaina aamukahdeksalta neuvotteluja laajan työmarkkinaratkaisun synnyttämiseksi.

Sitä ennen toimihenkilöjärjestö STTK:n, työntekijöiden SAK:n, akateemisten Akavan ja työnantajien Elinkeinoelämän keskusliiton (EK) neuvottelijat olivat istuneet sopimuspöydässä läpi viikolopun, aina maanantaiaamuun kello kolmeen.

Keskusjärjestöt pyrkivät ennakkotietojen mukaan löytämään yhteisen näkemyksen maanantain aikana. Myös keskusjärjestöjen hallitusten kokoontumisia on nyt siirretty aamusta iltapäivään.

Osapuolten näkemykset eroavat yhä palkankorotuksissa ja tekstikysymyksissä.

Neuvottelut lähes 200 000 teknologiateollisuuden palkansaajan työehtosopimuksista kariutuivat viime torstaina, jonka jälkeen paineet laajemmat työmarkkinaratkaisun synnyttämiseksi kasvoivat entisestään. Liitot kertovat mahdollisista työtaistelutoimista myöhemmin tällä viikolla.

Pro Uutiset seuraa maanantaina keskusjärjestöneuvotteluja.

Tekno sopimuksettomassa tilassa

Teknologiateollisuuden työehtosopimusten voimassaolo päättyi perjantaina puoliltaöin, jonka jälkeen ala siirtyi sopimuksettomaan tilaan.

Sopimusalavastaava Roni Jokinen Ammattiliitto Prosta muistuttaa, että sopimuksettoman tilassa työehtosopimukseen kirjatut ehdot siirtyvät osaksi henkilökohtaista työsopimusta.

– Käytännössä tilanne on yksinkertainen. Yksittäisen toimihenkilön tai häntä edustavan luottamusmiehen ei pidä sopimuksettoman tilan aikana tehdä talo- tai henkilökohtaisiin sopimuksiin muutoksia, sillä ne saattavat toimia heikennyksinä.

– On myös syytä muistaa, että sopimuksettomassa tilassa henkilökohtaiset työsopimukset ovat voimassa normaaliin tapaan, Jokinen painottaa.

Muuta aiheeseen liittyvää

Teknologiateollisuuden sopimusneuvottelut katkesivat (Pro uutiset 30.9.2011)