KKO: Stora Enson maksettava tulospalkkiot Oulun toimihenkilöille | Ammattiliitto Pro

KKO: Stora Enson maksettava tulospalkkiot Oulun toimihenkilöille

27.1.2011 klo 14:23

Rahansa saavat myös Stora Enson Oulun tehtaan luottamusmiehet, joilta alemmat oikeusasteet epäsivät oikeuden tulospalkkioihin.

Korkein oikeus (KKO) tuomitsi torstaina Stora Enson korvaamaan maksamattomat tulospalkkiot myös metsäyhtiön Oulun toimihenkilöille.

Rahansa saavat nyt myös Stora Enson Oulun tehtaan luottamusmiehet, joilta alemmat oikeusasteet epäsivät oikeuden tulospalkkioihin sillä perusteella, että he olivat ainakin joiltain osin tietoisia niin sanotusta rajoitusehdosta.

Rajoitusehdolla Stora Enso yritti yksipuolisesti määritellä, että työehtosopimuksen voimassa ollessa lakkoilleilla ei olisi oikeutta kyseisen vuoden tulospalkkioon.

Korvauksia sata Ammattiliitto Prohon kuuluvaa oululaista toimihenkilöä saa korkoineen yhteensä yli 100 000 euroa.

KKO:n päätös noudattaa sen joulukuista ratkaisua Stora Enson Anjalankosken toimihenkilöiden korvauksista, kun yhtiö määrättiin maksamaan Anjalankosken sadalle toimihenkilölle yhteensä yli 100 000 euroa korkoineen.

KKO linjasi tuolloin, että lakon seuraamukset voivat kohdistua vain järjestöön, eivät sen jäseniin. Oikeus totesi, että laiton lakko ei ollut peruste jättää maksamatta tulospalkkioita.

Stora Enso perääntyi KKO ja lakonuhan edessä

Joulukuisen tuomion täytäntöönpanossa viivytellyt Stora Enso kertoi alkuviikosta noudattavansa Korkeimman oikeuden päätöksiä tulospalkkiokiistassa.

Yhtiön taipumista vauhditti Prohon kuuluvien toimihenkilöiden uhkaus kahden vuorokauden mittaisesta painostuslakosta.

Tiistaisessa pörssitiedotteessa Stora Enso vahvisti maksavansa korkoineen kaikki vuosina 2005–2009 pidättämänsä tulospalkkiot.

Se ilmoitti kirjaavansa 21 miljoonan euron negatiivisen kertaluonteisen erän viime vuoden viimeisen neljänneksen liikevoittoon. Kirjaus liittyy maksamatta jääneisiin tulospalkkioihin.

Oikeusprosessit toimihenkilöiden tulospalkkioiden puolesta käynnisti Ammattiliitto Pron edeltäjä Toimihenkilöunioni vuonna 2007, mutta KKO:n ratkaisut koskevat kaikkia paperiteollisuudessa työskenteleviä henkilöstöryhmiä.

Tästä kaikki alkoi

Riita rahasta sai alkunsa vuonna 2006, kun Stora Enso ei suostunut maksamaan tulospalkkioita ammattiliittojen paperiteollisuudessa järjestämään suurmielenilmaukseen osallistuneille toimihenkilöille.

Sama toistui myös vuoden 2008 mielenilmauksen yhteydessä.

Työehtosopimuskauden aikana pidetyllä lakolla eli kansankielellä laittomalla lakolla työntekijät, toimihenkilöt ja ylemmät toimihenkilöt vastustivat metsäteollisuuden tuhansiin ihmisiin kohdistuneita irtisanomisia.

Pro Uutiset / Jaana Pohja / lähde: Ammattiliitto Pron tiedote

Muuta aiheeseen liittyvää

Stora Enso taipui KKO:n päätökseen / Metsäjätti maksaa korkoineen kaikki vuosien 2005–2009 tulospalkkiot. Toimihenkilöiden torstainen lakko peruuntuu. (25.1.2011)

Missä viipyvät Stora Enson toimihenkilöiden korvausrahat? / Metsäjätti vitkuttelee Korkeimman oikeuden päätöksen edessä. Jos asia ei etene rivakasti, toimihenkilöt aloittavat torstaina lakon. (21.1.2011)