Lähes 55 000 rakentajan ylityökielto alkoi tiistaina | Ammattiliitto Pro

Lähes 55 000 rakentajan ylityökielto alkoi tiistaina

2.3.2011 klo 13:29

Rakennusliitto uhkaa lakkoaallolla, jos palkankorotuksista ei synny sopua. Ensimmäinen mielenilmaus järjestetään perjantaina Rovaniemellä.

Teksti Pro Uutiset/Jaana Pohja

SAK:lainen Rakennusliitto hakee alan työehtosopimusneuvotteluihin vauhtia tiistaina aamulla alkaneella ylityökiellolla.

Ylityökiellon aikana rakentajat tekevät vain 40-tuntista työviikkoa ja työpäivät saavat kestää aamuseitsemästä kello 16:een.

Kieltoon päädyttiin, kun Rakennusliiton ja Rakennusteollisuuden neuvottelut työehtosopimuksesta eivät maanantaina edenneet riittävästi.

Kiistaa rahasta – edessä lakkoaalto

Rakennusalalla on neuvoteltu tammikuun puolivälistä lähtien uudesta palkkaratkaisusta ja myöhemmin myös työehtosopimuksesta.

Neuvottelupöydässä hiertää nyt erityisesti kiista palkankorotuksista, kun Rakennusliitto hakee noin 3,5 prosentin palkankorotusta. Osapuolet tapaavat seuraavan kerran torstaina.

Rakennusliitosta kerrotaan, että jos rahasta ei löydy ratkaisua, ensimmäisen mielenilmaus järjestetään tämän viikon perjantaina. Tuolloin työt loppuisivat puoleksi päiväksi Rovaniemen kaupungin kaikilla rakennustyömailla kello 12.

Keskiviikkona 9. maaliskuuta protestoitaisiin Tampereella rakennusyhtiö Skanskan työmailla. Rakennusliiton tiedotteen mukaan syynä työnseisaukseen on työntekijöiden edustajan epäasiallinen kohtelu.

Kolmipäiväinen työviikko, kunnes sopimus syntyy

Paikallisten mielenilmausten jälkeen liitto on ilmoittanut ottavansa käyttöön järeämmät aseet, kun kaksi vuorokautta kestävä, kaikkia rakennusaloja eli noin 55 000:ta rakentajaa koskeva valtakunnallinen lakko alkaisi torstaina 10. maaliskuuta aamukuudelta ja päättyisi lauantaina kello 16.

Toinen vastaavanlainen lakko olisi luvassa viikkoa myöhemmin 17. maaliskuuta. Tuolloin työtaistelu ei kuitenkaan ulottuisi tehtaisiin, keskeytymättömän maa- ja vesirakennusalan vuorotyöhön eikä kivenjalostusteollisuuteen.

Koko jäsenistöä koskevat lakot olisivat edessä myös 23. maaliskuuta, 31. maaliskuuta ja 1. huhtikuuta.

Toimihenkilöt pysyvät omissa töissään

Ammattiliitto Pron sopimusalavastaava Jorma Ikävalko muistuttaa, että muiden palkansaajaryhmien lakon aikana Pron jäsenet tekevät vain omia töitään.

– Asiasta on sovittu palkansaajakeskusjärjestöjen yhteisellä sopimuksella ja siihen voi vedota, jos työpaikalla ilmenee ongelmia. Tällaisissa tilanteissa kannattaa myös aina ottaa yhteyttä Pron lähimpään aluetoimistoon.

– Jos Pron jäsen työskentelee toisen järjestön lakonalaisissa tehtävissä, hän osallistuu lakkoon ja hänelle maksetaan lakkoavustusta. Työpaikalla tilanne kannattaa selvittää luottamusmiehen kanssa, Ikävalko neuvoo.

Lisää tietoa Rakennusliiton nettisivuilta.