Laittomia lakkoja entistä vähemmän | Ammattiliitto Pro

Laittomia lakkoja entistä vähemmän

28.4.2016 klo 13:36

– Tämä kertoo siitä, että mitään tarvetta kiristää työrauhasäännöksiä tai nostaa lakkosakkojen määrää ei ole, sanoo palvelusektorin johtaja Else-Mai Kirvesniemi Ammattiliitto Prosta.

Pro Uutiset / Pron tiedote / tieto Tilastokeskuksen tilastointitavasta korjattu 29.4. kello 20

Tilastokeskus julkaisi tänään työtaistelutilaston, jonka mukaan työtaistelujen määrä on kasvanut.

– Tilastokeskuksen ilmoittama työtaistelujen kokonaismäärä saattaa johtaa mediaa harhaan,  toteaa palvelusektorin johtaja Else-Mai Kirvesniemi Ammattiliitto Prosta.

Silloin jää huomaamatta, että laittomien lakkojen määrä on vähentynyt.

– Oikeus osoittaa mieltä työtaistelutoimin kuuluu kansalaisten perusoikeuksiin. Lakosta tulee laiton silloin kun työtaistelutoimi kohdistuu työehtosopimukseen sen voimassaoloaikana. Muut lakot ovat laillisia, sanoo johtaja Kirvesniemi.

Viime vuonna vireille 62 työrauhakannetta

Laittomien lakkojen eli työnantajien nostamien työrauhakanteiden määrä on vähentynyt selvästi edellisvuoteen verrattuna. Tämä selviää Työtuomioistuimen tilastoista. Vuonna 2015 vireille pantiin 62 haastetta, kun vuonna 2014 kanteita oli 72 ja vuonna 2013 peräti 107 tapausta.

Työrauhan rikkomisesta on määrätty sakot työehtosopimuslaissa. Myös työnantajat rikkovat joskus sovittuja sääntöjä ja lakia.

– Jos työnantaja rikkoo työsopimuslakia, korvaukset joita työnantaja joutuu maksamaan, ovat hyvin pieniä verrattuna siihen vahinkoon joka irtisanotulle aiheutuu, kun toimeentulo vaarantuu, Kirvesniemi toteaa.