Lakko laajenee koko paperiteollisuuteen | Ammattiliitto Pro

Lakko laajenee koko paperiteollisuuteen

13.5.2011 klo 12:00

Maanantaista lähtien lakkoon osallistuu 2 500 toimihenkilöä. Vain pienimmät talot jäävät lakon ulkopuolelle.

Teksti Pro Uutiset/Jaana Pohja

Toimihenkilöiden huhtikuussa aloittama lakkoaalto laajenee maanantaina aamukuudelta koko paperiteollisuuteen.

Ammattiliitto Pro on päättynyt aikaistaa toimihenkilölakon neljättä vaihetta kolmella vuorokaudella, kun sen alun perin oli määrä alkaa torstaina 19. huhtikuuta.

Lakkoon osallistuvat nyt kaikki UPM-Kymmenen, Metsäliiton, Stora Enson ja kunnossapitoyhtiö Eforan toimihenkilöt, jotka eivät vielä kuluneella viikolla varhentaneet lakkoaan.

Kaikkiaan lakossa on 2 500 toimihenkilöä, kun ainoastaan pienimmät paperintekijät jäävät  työtaistelun ulkopuolelle.

Pron jäsenet voivat tarkistaa lakkotilanteen ja -talot liiton suljetuilta jäsensivuilta.

Lähes kuukauden lakko

Jos paperiteollisuudessa työskentelevien toimihenkilöiden palkkausjärjestelmästä ei saavuteta lähiviikkoina sopua, saattaa työtaistelu venyä lähes kuukauden mittaiseksi, kun lakkolaiset palaavat töihin vasta 9. kesäkuuta.

Sopimusalavastaava Jukka Hämäläinen Prosta kertoo, että päätös varhentaa lakon neljättä vaihetta perustuu samoihin syihin kuin tätä ennen aikaistetuissa lakoissa.

– Syynä ovat työnantajien yritykset kiertää ylityökieltoa ja lakkoa rikkurien avulla.

Muun muassa Sappi Finland Kirkniemen tehtaalla toimihenkilöitä on painostettu kouluttamaan kesäväkeä lakkotöihin.

UPM puolestaan suunnittelee lennettävänsä Keski-Euroopasta henkilöstöä hoitamaan lakon alaisia tehtäviä kuten taloushallintoa ja hankintaketjun hallintaa. Metsäliitossa on harkittu työn ulkoistamista.

Toimihenkilöt ovat paperiteollisuudessa lakkoilleet eri vaiheissa huhtikuun alusta vauhdittaakseen kaksi kuukautta sitten jumiutuneita sopimusneuvotteluja.

Hämäläinen painottaa, että Pro ottaa lakoista täyden vastuun, eivätkä mahdolliset seuraamukset voi kohdistua yksittäisiin lakkolaisiin vaan ainoastaan ammattiliittoon.

Työnantajia edustava Metsäteollisuus ja Elinkeinoelämän keskusliitto (EK) ovat ilmoittaneet pitävänsä lakkojen aikaistamista laittomana työmarkkinatoiminta.

Palkkausjärjestelmä kivenä kengässä

Pron ja Metsäteollisuuden neuvottelut paperiteollisuuden toimihenkilöiden työehtosopimuksesta katkesivat maaliskuun puolivälissä.

Sen jälkeen osapuolet ovat tavanneet muutamaan otteeseen valtakunnansovittelija Esa Lonkan johdolla, mutta varsinaisessa riidan aiheessa eli työehtosopimukseen sisällytettävässä palkkausjärjestelmässä ei ole tapahtunut liikahdusta.

Edellisen kerran ratkaisua haettiin tuloksetta tämän viikon tiistaina.

Sovitteluun osallistunut Pron puheenjohtaja Antti Rinne totesi tuolloin, ettei Metsäteollisuus ole edelleenkään valmis sopimaan palkkausjärjestelmästä.

Mikä palkkausjärjestelmä?

• Toimihenkilöt ovat myös edellisillä sopimuskierroksilla yrittäneet saada paperiteollisuuteen palkkausjärjestelmää.

• Pro korostaa, että yhteinen palkkausjärjestelmä luo mahdollisuuksia korjata muun muassa naisten palkkojen jälkeenjääneisyyttä. Järjestelmä tarjoaa avoimen mahdollisuuden seurata toimialan ja eri henkilöstöryhmien palkkakehitystä.

• SAK:laisen työntekijöitä edustavan Paperiliiton kanssa Metsäteollisuus sopi palkkausjärjestelmästä neuvottelukierroksella 2000-luvun syvimmässä taantumassa.