Lakko rakennustuoteteollisuudessa voi venyttää Pron tes-neuvotteluja | Ammattiliitto Pro
Valikko
  • Muut Pron verkkopalvelut
Pro+

Lakko rakennustuoteteollisuudessa voi venyttää Pron tes-neuvotteluja

18.4.2018 klo 15:44
|

– Emme ole yleisestä linjasta sopineet, eikä se vastaa rakentamisen suhdannetilannetta, joka on nyt erinomainen, kertoo rakennusalan sopimusalavastaava Jyrki Suihkonen Ammattiliitto Prosta.

Pro Uutiset/Pron tiedote 18.4.2018

Ammattiliitto Pron ja Rakennusteollisuuden työehtosopimusneuvottelut sekä rakentamisen että rakennustuoteteollisuuden työehdoista ovat meneillään.

– Neuvottelut etenevät perinteisesti hyvässä hengessä, mutta hitaasti. Rakennusteollisuuden heikennysvaatimukset rakennusalan toimihenkilöiden ja työnjohtajien työehtoihin ovat hillitymmät kuin Rakennusliiton osalta. Ne ovat myös hillitympiä kuin mitä työnantajat ovat esittäneet muissa Pron neuvottelupöydissä, kertoo rakennusalan sopimusalavastaava Jyrki Suihkonen Ammattiliitto Prosta.
Pron neuvottelijoille vaikein asia on työnantajan sitoutuminen palkkaratkaisussa niin sanottuun yleiseen linjaan.

– Pro ei voi tätä hyväksyä. Emme ole yleisestä linjasta sopineet, eikä se vastaa rakentamisen suhdannetilannetta, joka on nyt erinomainen, kertoo sopimusalavastaava Suihkonen Prosta.

Työnantajapuolen tiukka sitoutuminen yleiseen linjaan on aiheuttanut sen, että tekstikysymyksistään ei ole pystytty keskustelemaan kuin yleisellä tasolla.

Pron työehtosopimus määrittelee rakennusteollisuudessa noin 8 000 ja rakennustuoteteollisuudessa yli 1 000 henkilön työehdot. Prolaiset työskentelevät rakennusalalla työnjohto-, suunnittelu- sekä toimihenkilö- ja asiantuntijatehtävissä.

Prolaiset tekevät lakon aikana omia töitään

Työntekijöitä edustava Rakennusliitto aloittaa lakon seitsemässä rakennustuoteteollisuuden yrityksessä 19.- 24. huhtikuuta kello 00.00.

Pron omat työehtosopimukset rakennusalalla ovat voimassa huhtikuun 2018 loppuun, joten prolaisia sitoo työrauhavelvoite. Toimihenkilöt tekevät lakon aikana normaalisti omia tehtäviään, mutta eivät puutu lakonalaisiin töihin.

– Toivotaan, että Rakennusteollisuuden ja Rakennusliiton välisessä kiistassa periaatteet hieman joustavat ja järki voittaa, jotta työrauha palautuu rakennustyömaille ja tehtaisiin. Silloin toimihenkilöneuvottelutkin pääsisivät kunnolla eteenpäin, Pron Suihkonen toteaa.