Luottamusmies sai potkut aiheettomien varoitusten jälkeen – työnantaja tuomittiin maksamaan yli 55 000 euroa | Ammattiliitto Pro

25.1.2019 klo 10:40

Siivousalan palveluesimies sai potkut miltei kahdenkymmenen vuoden työsuhteen ja useamman aiheettoman varoituksen jälkeen. – Tiesin, että olin tehnyt parhaani. Käräjäoikeuden päätös todisti sen, kertoo palveluesimies.

Pron jäsen työskenteli palveluesimiehenä siivousalan yrityksessä miltei kaksikymmentä vuotta. Palveluesimies kertoo, että työ oli mieluisaa ja tiimin yhteistyö toimi hyvin.

– Asiakkaiden kanssa oli luottamukselliset välit ja monta pitkää asiakassuhdetta. Asiakkailta sain kiitosta omasta työstäni.

Palvelusesimies toimi myös viiden vuoden ajan luottamusmiehenä.

Aiheettomia varoituksia palvelupäälliköltä

Kesäkuussa 2015 yksikkö sai uuden palvelupäällikön ja palveluesimies sai häneltä ensimmäisen varoituksen.

– Ymmärsin, että päälliköllä oli ollut aikaisemmassa kiinteistöalan yrityksessä työskennellessään erilainen työkulttuuri. Meillä varoituksia ei aiemmin juurikaan jaeltu ja oli erikoista saada varoitus yhdeksän päivän kuluttua siitä, kun hän oli aloittanut pestissään, kertoo palveluesimies.

Palveluesimiehen mukaan päällikkö otti hänet silmätikuksi. Työnantaja irtisanoi palveluesimiehen työsuhteen seuraavan vuoden joulukuussa neljän varoituksen jälkeen. Syyksi työnantaja ilmoitti työtehtävien laiminlyönnin varoituksen jälkeen.

Irtisanomiseen ei perustetta

Pohjois-Savon käräjäoikeus katsoi varoitukset pääosin merkityksettömiksi irtisanomisperusteen riittävyyttä arvioitaessa. Käräjäoikeus piti yhtä varoitusta perusteltuna, mutta irtisanomiseen ei ollut asiallisia tai painavia syitä.

– Palveluesimies ei ollut laiminlyönyt työtään työkohteissa, vaan ongelmat olivat johtuneet pääasiallisesti palveluesimiehestä riippumattomista seikoista, kertoo asiaa hoitanut lakimies Jaana Asikainen Ammattiliitto Prosta.

Lukuisat perusteettomat varoitukset osoittivat, että palveluesimies oli joutunut uuden esimiehensä erityisen tarkkailun kohteeksi, katsoi käräjäoikeus tuomiossaan.

– Palveluesimiehellä oli työkyvyn aleneman uhka ja hän oli joutunut sairauslomalle esimiehen menettelyn takia sekä tehnyt esimiehestään häirintäilmoituksen, kertoo Asikainen.

Työnantaja tuomittiin maksamaan

Työnantaja tuomittiin maksamaan kahdenkymmenen kuukauden palkkaa vastaava määrä eli noin 49 000 euroa, josta palveluesimiehelle noin 39 000 euroa ja TVR:lle 10 494 euroa.

Lisäksi työnantaja velvoitettiin maksamaan yhdenvertaisuuslain vastaisesta syrjinnästä 6 000 euroa.

Palveluesimies kertoo, että työnantajan käytös soti vastoin hänen oikeustajuaan.

– Olihan tämä henkisesti todella raskasta. Tiesin kuitenkin, että olin tehnyt parhaani. Käräjäoikeuden päätös todisti sen, kertoo palveluesimies.

Tuomio ei ole vielä lainvoimainen.

Tiesitkö, että Pron jäsenenä oikeusapu on sinulle maksutonta ja riskitöntä?

Katso jäsenedut Liity jäseneksi