Metsäliiton Joutsenon toimihenkilöt aloittavat kuukauden lakon | Ammattiliitto Pro

Metsäliiton Joutsenon toimihenkilöt aloittavat kuukauden lakon

13.5.2011 klo 10:07

Lakko aikaistui myös Joutsenossa, kun toimihenkilöt hermostuivat rikkurityövoiman värväämisestä. Ulos marssitaan perjantaina puolilta päivin.

Teksti Pro Uutiset/Jaana Pohja

Metsäliiton Joutsenon sellutehtaan toimihenkilöt marssivat ulos työpaikaltaan tänään perjantaina kello 12.

Alun perin lakon oli määrä alkaa ensi viikon torstaina 19. toukokuuta.

Sopimusalavastaava Jari Uschanov kertoo, että aikaistukseen päädyttiin, kun Pron tietojen mukaan myös Joutsenossa on etsitty rikkurityövoimaa murtamaan toimihenkilölakkoa.

Jos Ammattiliitto Pro ja Metsäteollisuus eivät löydä yhteisymmärrystä työehtosopimukseen sisällytettävästä palkkausjärjestelmästä lähiviikkoina, lakko kestää lähes kuukauden, ja töihin kolmisenkymmentä toimihenkilöä palaa torstaina 9. kesäkuuta.

Paperiteollisuudessa toimihenkilöt ovat lakkoilleet eri vaiheissa huhtikuun alusta vauhdittaakseen lähes kaksi kuukautta sitten jumiutuneita sopimusneuvotteluja.

Uschanov painottaa, että Pro ottaa lakoista täyden vastuun, eivätkä mahdolliset seuraamukset voi kohdistua yksittäisiin lakkolaisiin vaan ainoastaan ammattiliittoon.

Palkkausjärjestelmä kivenä kengässä

Pron ja Metsäteollisuuden neuvottelut paperiteollisuuden toimihenkilöiden työehtosopimuksesta katkesivat maaliskuun puolivälissä.

Sen jälkeen osapuolet ovat tavanneet muutamaan otteeseen valtakunnansovittelija Esa Lonkan johdolla, mutta varsinaisessa riidan aiheessa eli työehtosopimukseen sisällytettävässä palkkausjärjestelmässä ei ole tapahtunut liikahdusta.

Edellisen kerran ratkaisua haettiin tuloksetta tämän viikon tiistaina.

Sovitteluun osallistunut Ammattiliitto Pron puheenjohtaja Antti Rinne totesi tuolloin, ettei Metsäteollisuus edelleenkään ole valmis sopimaan palkkausjärjestelmästä.

Taustaa

• Toimihenkilöt ovat myös edellisillä sopimuskierroksilla yrittäneet saada paperiteollisuuteen palkkausjärjestelmää.

• Pro korostaa, että yhteinen palkkausjärjestelmä luo mahdollisuuksia korjata muun muassa naisten palkkojen jälkeenjääneisyyttä.

• SAK:laisen työntekijöitä edustavan Paperiliiton kanssa Metsäteollisuus sopi järjestelmästä taantuman aikana käydyllä neuvottelukierroksella.