"Metsäliitto sahaa omaa oksaansa" | Ammattiliitto Pro

"Metsäliitto sahaa omaa oksaansa"

4.10.2011 klo 13:34

Pro: Hiljaisena aikana henkilöstöä kannattaa kouluttaa, ei lomauttaa.

Pro Uutiset/Paavali Kukkonen

Metsäliiton Puutuoteteollisuus ilmoitti maanantaina lomautussuunnitelmistaan. Yhtiö kertoi aloittavansa yt-neuvottelut varautuakseen lomauttamaan henkilöstöä Suomessa toiminnassa olevilla kuudella sahallaan.

Viikkoja kestävät lomautukset olisi tarkoitus toteuttaa maaliskuun loppuun mennessä. Neuvottelut koskevat yhteensä noin 450:ntä työntekijää. Yhtiö perustelee suunnittelemiaan toimia markkinoiden ylitarjonnalla.

Ammattiliitto Pron sopimusalavastaava Jari Uschanov paheksuu ilmoitusta: "Todellisia vaihtoehtoja lomautuksille ei ilmeisesti edes yritetä etsiä". Uschanovin mukaan voittoa yritetään nyt maksimoida säätelemällä tuotantoa ja sälyttämällä tämän seuraukset oman henkilöstön maksettavaksi.

– Metsäliitto näyttää sysäävän liiketaloudellisen riskinsä palkansaajien ja yhteiskunnan kannettavaksi. 100 000 metsänomistajaa edustavalta osuuskunnalta jos joltain odottaisi laajempaa yhteiskuntavastuun kantamista ja henkilöstön huomioimista.

Kilpailukykyä lisää kouluttamalla

Jari Uschanovin mielestä lomautusten sijaan työntekijöitä pitäisi nyt täydennyskouluttaa ja vahvistaa näin yhtiön tulevaisuuden menetyksen kannalta välttämätöntä osaamista. Metsäliiton toimintaa hän kuvailee vanhakantaisen johtamisen malliesimerkiksi.

– Yritystä ei näköjään vieläkään kiinnosta henkilöstön osaamisen kehittämisen myötä saavutettava tuottavuuden kasvu sekä vahvistuva kilpailukyky, Uschanov hämmästelee.

– Uudistumiskykyiset eli menestyvät yritykset pystyvät hyödyntämään hiljaisen kysynnän ajan ja panostavat henkilöstöönsä tulevaisuutta silmällä pitäen. Vain näin toimimalla voitaisiin yrityksen tulevaisuus ja työpaikat turvata.