Mielenilmaus elintarvikepakkauksia valmistavalla Amcorilla tänään ja huomenna kello 14–14.10 | Ammattiliitto Pro
Valikko
  • Muut Pron verkkopalvelut
Pro+

Mielenilmaus elintarvikepakkauksia valmistavalla Amcorilla tänään ja huomenna kello 14–14.10

18.11.2019 klo 14:00
|

Amcor Flexibles Finland Oy:n työntekijät ja toimihenkilöt vastustavat työnantajan suunnitelmaa lakkauttaa Kauttuan ja Lieksan tehtaat. Työpaikkansa voi menettää jopa 200 henkilöä. Amcorin työntekijät ja toimihenkilöt järjestävät mielenilmauksen Lieksassa tänään maanantaina 18. marraskuuta kello 14–14.10 ja Kauttualla huomenna tiistaina 19.11. kello 14–14.10.

Pro Uutiset

Elintarvikejoustopakkauksia ja pakkausmateriaaleja valmistava Amcor Flexibles Oy suunnittelee tuotannon lakkauttamista Euran Kauttuan tehtaalla sekä Lieksan tehtaalla. Tehtaiden palveluksessa on noin 200 henkilöä.

Amcor ilmoitti yhteistoimintaneuvotteluiden alkamisesta lokakuun alussa. Pron sopimusalavastaava Jari Uschanov katsoo, että keskenolevissa yt-neuvotteluissa ei ole käsitelty harkittavien toimenpiteiden perusteita, vaikutuksia ja vaihtoehtoja yhteistoimintalain tarkoittamalla tavalla.

Yt-neuvotteluissa on myös kiistelty siitä, tuleeko Amcorin konsernina noudattaa uudelleensijoittamisvelvoitetta. Amcorilla on tehdas myös Valkeakoskella.

– Amcor on iso kansainvälinen yhtiö, jolla olisi mahdollisuus kantaa yhteiskuntavastuunsa mallikelpoisesti, jos Kauttuan ja Lieksan tehtaat lakkautetaan, Uschanov kertoo.

– Miksei osaava henkilöstö kelpaa yhtiön toiseen tehtaaseen, kun toiset lopetetaan, Amcorin luottamushenkilöt ihmettelevät.

Amcor edellyttää, että lakkautettavien tehtaiden tuotanto jatkuu normaalilla tasolla loppuun asti. Luottamushenkilöiden mukaan työnantaja ei ole valmis tukemaan ja motivoimaan henkilöstöä riittävillä taloudellisilla panostuksilla. Henkilöstölle ei myöskään ole luovutettu kaikkia tietoja yt-neuvotteluissa eikä annettu heidän pyytämiään vastauksia.

Lieksan ja Kauttuan tehtaiden henkilöstön edustajat ovat tehneet ehdotuksia, joilla on osoitettu, että tehtaista saadaan vielä kannattavia. Ehdotukset ovat täyttäneet Amcorin asettamat vaatimukset tehtaiden säilyttämiselle.

– Vaikuttaa siltä, että päätökset tehtaiden lakkauttamisesta on tehty jo etukäteen, sillä aitoa neuvottelua vaihtoehdoista ei ole haluttu käydä yt-lain edellyttämällä tavalla, luottamushenkilöt toteavat.