Missä viipyvät Stora Enson toimihenkilöiden korvausrahat? | Ammattiliitto Pro

Missä viipyvät Stora Enson toimihenkilöiden korvausrahat?

21.1.2011 klo 13:24

Metsäjätti vitkuttelee Korkeimman oikeuden päätöksen edessä. Jos asia ei etene rivakasti, toimihenkilöt aloittavat torstaina lakon.

Metsäyhtiö Stora Enso kieltäytyy noudattamasta Korkeimman oikeuden (KKO) määräystä korvata takautuvasti tulospalkkiot, jotka yhtiö neljä vuotta sitten eväsi metsäteollisuuden mielenilmauspäivään osallistuneilta toimihenkilöiltä.

Ammattiliitto Pron asettama määräaika takaisinmaksun sopimisesta päättyy perjantaina. Pron mukaan yhtiö on osoittanut täydellistä piittaamattomuutta oikeuden määräystä kohtaan eikä suostu neuvottelemaan maksuista.

KKO tuomitsi viime vuoden joulukuussa Storan Enson korvaamaan Anjalankosken tehtaan sadalle toimihenkilölle tulospalkkiokiistassa yhteensä yli 100 000 euroa korkoineen.

Helsingin, Imatran, Joensuun ja Kemin sekä Kouvolan käräjäoikeuksissa on edelleen vireillä 800 muun toimihenkilön vastaavat kanteet maksamattomista tulospalkkioista.

Pron lakiasiainpäällikkö Else-Mai Kirvesniemi kertoo, että kanteet ovat odottaneet KKO:n joulukuista ennakkopäätöstä. Kaikkiaan korvausvaatimukset nousevat yli miljoonaan euroon.

Stora Enson toimihenkilöitä edustavat luottamusmiehet päättivät perjantaina iltapäivällä, että jos asia ei nyt etene rivakasti, toimihenkilöt aloittavat kahden vuorokauden mittaisen lakon torstaina 27. tammikuuta.

Tarkempaa tietoa saat Ammattiliitto Pron jäsensivuilta, joille on päivitetty viimeisin kiistaa koskeva kirje maanantaina 24. tammikuuta. Sivuston käyttö edellyttää kirjautumista.

Tästä kaikki alkoi

Riita tulospalkkioista sai alkunsa vuonna 2006, kun Stora Enso ei suostunut maksamaan tulospalkkioita ammattiliittojen paperiteollisuudessa järjestämään suurmielenilmaukseen osallistuneille toimihenkilöille.

Työehtosopimuskauden aikana pidetyllä lakolla eli kansankielellä laittomalla lakolla työntekijät, toimihenkilöt ja ylemmät toimihenkilöt vastustivat metsäteollisuuden kaikkiaan tuhansiin ihmisiin kohdistuneita irtisanomisia.

KKO puolestaan linjasi joulukuussa, että lakon seuraamukset voivat kohdistua vain järjestöön, eivät sen jäseniin. Oikeus totesi, että laiton lakko ei ollut peruste jättää maksamatta tulospalkkioita.

Pron edeltäjä Toimihenkilöunioni (TU) nosti kanteet vuosina 2007 ja 2008 lähes tuhannen jäsenensä puolesta tuomioistuimissa eri puolilla Suomea.

Pro Uutiset / Ammattiliitto Pron tiedote

Muuta aiheeseen liittyvää

Stora Enson tulospalkkiokiista päättyi toimihenkilöiden voittoon (päivitetty 22.12. klo 16.52)