Neste suunnittelee Naantalin jalostamon sulkemista - Pro edellyttää kattavaa muutosturvaohjelmaa | Ammattiliitto Pro
Valikko
  • Muut Pron verkkopalvelut
Pro+

Neste suunnittelee Naantalin jalostamon sulkemista - Pro edellyttää kattavaa muutosturvaohjelmaa

14.9.2020 klo 10:52
|

Neste on vähentämässä 470 työpaikkaa Suomesta ja järjestelyllä olisi toteutuessaan vaikutuksia 1 500 työtehtävään.

- Pro edellyttää, että Nesteen muutosturvaohjelma, joka rakennetaan yhdessä henkilöstön kanssa, on mahdollisimman kattava, toteaa puheenjohtaja Jorma Malinen Ammattiliitto Prosta.

Pro Uutiset

Öljynjalostaja Neste harkitsee Naantalin jalostamotoimintojen lakkauttamista Suomessa. Yritys aloittaa yt-neuvottelut, joiden tuloksena 470 työpaikkaa katoaisi ja järjestelyllä olisi toteutuessaan vaikutuksia 1 500 työtehtävään.

Yritys suunnittelee Porvoon jalostamon kehittämistä kohti uusiutuvien ja kierrätys- raaka-aineiden prosessointia.  Naantaliin jäisivät vain terminaali- ja satamatoiminnot. 

- Pro edellyttää, että Nesteen muutosturvaohjelma, joka rakennetaan yhdessä henkilöstön kanssa, on mahdollisimman kattava, toteaa puheenjohtaja Jorma Malinen Ammattiliitto Prosta.

Pron Malisen mukaan on tärkeää, että uudelleenjärjestely toteutetaan tehokkaasti ja yhteistoiminnassa niin, että sillä varmistetaan Nesteen kilpailukyky ja markkina-aseman kasvu.

Yrityksen mukaan yt-neuvottelujen syynä on fossiilisten öljytuotteiden kysynnän väheneminen, jota koronapandemia on vauhdittanut. Neste arvioi, että uusiutuvien energiaratkaisujen osuus kulutuksesta kasvaa seuraavien vuosien aikana.

- Nesteen uudelleenjärjestelyiden syynä on muun muassa fossiilisten tuotteiden kysynnän lasku. Nesteen tulee nyt panostaa henkilöstön kouluttamiseen ja osaamisen kehittämiseen, jotta heistä mahdollisimman moni voidaan sijoittaa Nesteen sisällä uusiin tehtäviin esimerkiksi uusiutuvien polttoaineiden parissa, painottaa kemian sopimusalavastaava Taru Reinikainen Ammattiliitto Prosta.

Neste työllistää Suomessa yhteensä noin 4 000 henkilöä ja globaalisti 5 000 henkilöä. Naantalissa heistä työskentelee noin 350.

Yhteistoimintaneuvottelut henkilöstön edustajien kanssa alkavat Öljytuotteet-liiketoimintayksikössä ja sen tukitoiminnoissa Suomessa viikon 39 tiistaina.